Κάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2002 08:12

Kάτω από τα 27 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez συμφώνησε να σκεφθεί το θέμα διεξαγωγής εκλογών, προκειμένου να θέσει τέλος στην απεργία που έχει πλήξει καίρια τις φορτώσεις πετρελαίου από την πέμπτη σε μέγεθος εξαγωγό χώρα πετρελαίου στον κόσμο.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εμμένουν είτε στην παραίτηση του Chavez είτε στην διεξαγωγή εκλογών όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Ιανουαρίου μειώθηκαν κατά 29 σεντς ή 1,1%, φθάνοντας στα 26,91 δολάρια το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη διαπραγμάτευση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, η τιμή του αυξήθηκε κατά 18 σεντς φθάνοντας στα 27,38 δολάρια το βαρέλι. Διαπραγματεύθηκε στα 26,93 δολάρια το βαρέλι στις 12:08' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο του πετρελαίου άρχισαν να απεργούν την περασμένη εβδομάδα, 11 από τα 21 τάνκερ της Petroleos de Venezuela παραμένουν δεμένα. Επίσης, ένα στα έξι διϋλιστήρια έκλεισαν και τα υπόλοιπα απειλούνται με κλείσιμο, ανακοίνωσαν στελέχη της εταιρείας.

Η Βενεζουέλα αντλεί περίπου τρία εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και είναι το τρίτο, από πλευράς παραγωγής, μέλος του ΟΠΕΚ. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν από τη χώρα ημερησίως 1,3 εκατ. βαρέλια τον Σεπτέμβριο.

Λ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα