Τον πιο σκληρό προϋπολογισμό της ιστορίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να ρίξει το βάρος της λιτότητας κατά τα 2/3 στην περικοπή των δημοσιονομικών δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση της φορολογίας.
Το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που θα ολοκληρωθεί το 2014 προβλέπει μείωση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση των φόρων κατά 5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα , η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, σε μείωση του βασικού μισθού, σε αύξηση του φόρου εισοδήματος και σε επιβολή νέου φόρου στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας
Στόχος του Δουβλίνου είναι με τα μέτρα δραστικής λιτότητας που εξαγγέλλει να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά. Το εάν, όμως, θα αποφέρει το πρόγραμμα τους αναμενόμενους καρπούς θα εξαρτηθεί από το εάν η αδύναμη και πολιτικά διχασμένη κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση των μέτρων από το κοινοβούλιο εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις αρχές του επόμενου έτους.
Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση εντάσσονται στην προσπάθεια της να πείσει τις χρηματοοικονομικές αγορές -οι οποίες είναι βαθιά προβληματισμένες για τις επιπτώσεις της πολιτικής του δημοσίου στις ιρλανδικές τράπεζες- ότι η Ιρλανδία μπορεί να συνδυάσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με την οικονομική ανάπτυξη που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του δημόσιο χρέους.
Κρατικοποίηση τραπεζών
Το πλειοψηφικό μερίδιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιρλανδίας, Bank of Ireland, σκοπεύει να εξαγοράσει το ιρλανδικό κράτος στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα περιέλθει στο δημόσιο ο έλεγχος και των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, το ποσοστό του δημοσίου στην Bank of Ireland θα ανέλθει στο 80% από 36% που είναι τώρα, ενώ πλήρη κρατικοποίηση προβλέπεται και για τις τράπεζες Allied Irish Banks και Anglo Irish Bank.
Η διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών εντάσσεται στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, με το οποίο έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές η ΕΕ και το ΔΝΤ. Αρκετά δισεκατομμύρια του πακέτου διάσωσης πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών.