Μεγάλη υποχώρηση του ευρώ

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 06:00
UPD:06:37

Στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του γιέν και του δολαρίου διαμορφώθηκε το ευρώ καθώς οι ανησυχίες για τις απεργίες στην Ευρώπη και την αυριανή ψηφοφορία στην Πορτογαλία αναφορικά με την έγκριση των μέτρων λιτότητας περιόρισαν τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 11 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να περιορίσουν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας μετά τη συμφωνία διάσωσης της Ιρλανδίας. Το γιέν ισχυροποιήθηκε τη στιγμή που οι προοπτικές λήψης νέων μέτρων στην Κίνα για τον περιορισμό των τιμών αύξησαν τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Το ουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε για τρίτη ημέρα αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, η οποία ώθησε τους επενδυτές να απαλλαγούν από τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Το ευρώ υποχώρησε στα 111,24 γιέν στις 12:47 μ.μ. στο Τόκιο από 111,40 γιέν που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 110,32, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο 1,3325 δολ. από 1,335 δολ. χθες, όταν άγγιξε το 1,3285 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Σεπτεμβρίου. Το δολάριο αγοράστηκε στα 83,50 γιέν από 83,54 γιέν.

Γενική απεργία είχαν χθες οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία πριν η κυβέρνηση έρθει αντιμέτωπη με την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είπε ότι ενδέχεται να μειώσει τους μισθούς, να παγώσει τις προσλήψεις και να αυξήσει τον ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 23%.

Σε απεργίες οδήγησαν στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας. Στην Ιρλανδία οι συνδικαλιστικές ενώσεις σχεδιάζουν μαζική κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές των δαπανών, με πορεία στο Δουβλίνο στις 27 Νοεμβρίου.

Η αβεβαιότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παραμένει υψηλή, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan, Σέϊτζι Νακαμούρα.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να αναχαιτίσει την άνοδο των τιμών.

Τον Οκτώβριο στην Κίνα οι τιμές σημείωσαν άνοδο 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο του κόστους των τροφίμων, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας στις 11 Νοεμβρίου.

Τα ξένα κεφάλαια πούλησαν περισσότερες κορεατικές μετοχές από όσες αγόρασαν σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας απέστειλε επιστολή στις αμερικανικές δυνάμεις λέγοντας ότι η Νότια Κορέα είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή πυρών στις 23 Νοεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Korean Central News Agency (KCNA). Η επιστολή ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση, σύμφωνα με το KCNA.

Το ουόν υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1.144,60 ανά δολάριο. Το νόμισμα, το οποίο αυτήν την εβδομάδα σημείωσε απώλειες 1%, ενδέχεται να κυμανθεί μεταξύ 1.140 και 1.150 σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,4% στα 97,75 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και κατά 0,5% έναντι του γιέν για να διαμορφωθεί στα 81,62 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα