«Μηδενικό κίνδυνο» διάλυσης της ευρωζώνης «βλέπει» ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προειδοποιώντας πάντως πως η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι σοβαρή.
«Υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης.
«Σίγουρα, η κατάσταση είναι σοβαρή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι η κατάσταση για το ευρώ είναι «εξαιρετικά σοβαρή».
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης «είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο». «Γεγονός είναι ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια. Όμως τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Όμως το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν απειλούνται η Γαλλία και η Ιταλία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα είναι λάθος να δει κανείς τη Γερμανία ως «ταμία» όλης της ζώνης του ευρώ.
«Πρόκειται για εγγυήσεις και όχι στην πραγματικότητα για ρευστό. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από το γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατομμύρια ευρώ, γιατί οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Διαβεβαιώσεις από ΕΕ για το ευρώ
Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα σταθερό και ότι το μέλλον του δεν τίθεται σε κίνδυνο.
«Όπως ξεκάθαρα δήλωσε προ ημερών ο Επίτροπος (σ.σ. επί Οικονομικών Υποθέσεων) Ρεν δεν πρόκειται για το μέλλον του ευρώ. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα στέρεο και σταθερό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί οικονομικών θεμάτων Αμαντέου Αλταφάζ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο, «στην πράξη υπάρχουν προκλήσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και για το λόγο αυτό λαμβάνονται αποφάσεις» σχετικά με την παροχή βοηθείας στην Ιρλανδία, πρόσθεσε.
Α. Βέμπερ: Πιθανή ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό αφήνει ο Αξελ Βέμπερ το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ.
«750 δισ. ευρώ θα έπρεπε να επαρκούν για τον καθησυχασμό των αγορών», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας αργά χθες στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Παρίσι. «Αν δεν επαρκέσουν, θα πρέπει να αυξηθούν», πρόσθεσε.
Η απειλή μετάδοσης της κρίσης χρέους, που έχει ήδη πλήξει Ελλάδα και Ιρλανδία, στην Ισπανία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι το ταμείο διάσωσης που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο δεν επαρκεί για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισπανική οικονομία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτές της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, μαζί.
Ο Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν το ευρώ».
Εμμένει το Βερολίνο στη συμμετοχή ιδιωτών
Υπερασπιζόμενη για ακόμη μία φορά την πρότασή της για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων της ευρωζώνης, η Αγκελα Μέρκελ κάλεσε χθες του Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος, ώστε να μπουν «όρια» στις αγορές.
Βρέθηκε, ωστόσο, αντιμέτωπη με έντονη κριτική στο εσωτερικό της χώρας της για τους έως τώρα χειρισμούς της στην κρίση, αλλά και τη δυσφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις πρόσφατες κινδυνολογικές δηλώσεις σχετικά με το μέλλον του ευρώ.
«Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους», τόνισε χθες η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή.
«Έχουν οι πολιτικοί το θάρρος να αναγκάσουν και αυτούς, που κερδίζουν να μοιραστούν το ρίσκο; Ή μήπως οι επενδύσεις σε κρατικό χρέος είναι η μόνη δραστηριότητα στην παγκόσμια οικονομία, που δεν ενέχει ρίσκο;» είπε η καγκελάριος, για να προσθέσει: «Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές».
Το Βερολίνο επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των κατόχων κρατικών ομολόγων στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που θα προσφεύγουν στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης υπερχρεωμένων χωρών, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.
Ανησυχία Γιούνκερ για τη στάση της Γερμανίας
Προβληματισμένος για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902066
«Δεν ανησυχώ ούτε για τη διάσωση του ευρώ ούτε για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας: «Ανησυχώ ωστόσο ότι στη Γερμανία, η 0μ0σπονδιακή (κυβέρνηση) και οι τοπικές αρχές σταματούν σταδιακά να κοιτούν το κοινό καλό της Ευρώπης».