Α. Βέμπερ: Πιθανή ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 11:55

Ανοιχτό αφήνει ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ανοιχτό αφήνει ο Αξελ Βέμπερ το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

«750 δισ. ευρώ θα έπρεπε να επαρκούν για τον καθησυχασμό των αγορών», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας αργά χθες στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Παρίσι. «Αν δεν επαρκέσουν, θα πρέπει να αυξηθούν», πρόσθεσε.

Η απειλή μετάδοσης της κρίσης χρέους, που έχει ήδη πλήξει Ελλάδα και Ιρλανδία, στην Ισπανία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι το ταμείο διάσωσης που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο δεν επαρκεί για τη διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισπανική οικονομία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτές της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, μαζί.

Ο Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν το ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα