Υγεία: Μικρή κάμψη κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 18:50

Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ο όμιλος Υγεία, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς, στο εννεάμηνο του 2010. Σε συγκρίσιμη βάση, ο όμιλος παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 11,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών εταιριών του ομίλου, το Β' τρίμηνο του 2010, έχουν επιβαρυνθεί με συνολική έκτακτη φορολογική εισφορά, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, η οποία επιβλήθηκε στις ελληνικές εταιρίες στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε εταιρικό επίπεδο, τα συγκρίσιμα επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 1,8 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα κέρδη μετά φόρων της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, προσέγγισαν τις 80 χιλ. ευρώ έναντι 14,2 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 238,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη σε σχέση με τα 263,3 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2009. Ο κύκλος εργασιών του Υγεία μειώθηκε κατά 2,5% και ανήλθε στα 103 εκατ. ευρώ έναντι 105,6 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 39,2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι κυριότεροι λόγοι για τη μείωση των λειτουργικών κερδών του ομίλου ήταν η σημαντική μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης των περιστατικών των μαιευτικών κλινικών του ομίλου, η απορρόφηση του ΦΠΑ, οι τουρκικές και κυπριακές θυγατρικές εταιρίες, καθώς και η έναρξη λειτουργίας, κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, του νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου, στα Τίρανα της Αλβανίας.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), του Υγεία μειώθηκαν κατά 29,8% και διαμορφώθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικών κερδών, ως ποσοστό των πωλήσεων, διαμορφώθηκε σε στο 12,1%, κάτι που χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Ρίτα Σουβατζόγλου δήλωσε: «Οι επιδόσεις του ομίλου Υγεία, στο 3ο τρίμηνο του 2010, αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης τους και του περιορισμού της ρευστότητας. Στην απαιτητική αυτή συγκυρία, ο όμιλος Υγεία επέδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, παραμένοντας κεφαλαιακά ισχυρός, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση του».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα