Κομισιόν: Δεν ασκούνται πιέσεις στην Πορτογαλία

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 11:39
UPD:11:48

Τις φήμες περί πιέσεων που ασκούνται στην Πορτογαλία προκειμένου να στραφεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάσωση έσπευσε να διαψεύσει με σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Τις φήμες περί πιέσεων που ασκούνται στην Πορτογαλία προκειμένου να στραφεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάσωση έσπευσε να διαψεύσει με σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλφατάζ, καθώς και το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας.

Ο κ. Αλφατάζ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει να ασκούνται ανάλογες πιέσεις προς την Πορτογαλία και εκτιμά ότι η χώρα έχει λάβει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

«Εκ των όσων γνωρίζω, δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες με την Πορτογαλία με στόχο την άσκηση πιέσεων για λήψη βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμαντέου Αλφατάζ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από την Ιρλανδίας, η οποία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

«Η Πορτογαλία έχει εγκρίνει έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό για το 2001, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Πορτογαλία είναι διαφορετική και ο τραπεζικός της κλάδος είναι σχετικά υγιής», επισήμανε.

Διάψευση του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Τις φήμες αυτές διέψευσε και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αναφερόμενο σε συγκεκριμένο δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, το οποίο υποστηρίζει ότι τα κράτη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ πιέζουν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να μην χρειαστεί να κάνει το ίδιο και η Ισπανία.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που φέρονται να υποστηρίζουν ότι «εάν η Πορτογαλία ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την Ισπανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στην Πορτογαλία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίας υπογράμμισε ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την εν λόγω άποψη και ότι δεν ασκούνται πιέσεις στην Πορτογαλία. «Η άσκηση πιέσεων δεν είναι ένας μηχανισμός που προβλέπεται από την ασπίδα διάσωσης της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα