Περαίωση: Bελτίωση των όρων και νέα παράταση ζητεί το ΒΕΑ

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 16:18

Bελτίωση των όρων της περαίωσης και νέα παράταση ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών.

Bελτίωση των όρων της περαίωσης και νέα παράταση ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, το ΒΕΑ ζητεί:

- Παράταση της προθεσμίας του μέτρου της περαίωσης μέχρι τις 31/12/2010 διότι το πλήθος των οικονομικών υποχρεώσεων και τα μεγάλα προβλήματα υποκατανάλωσης και ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά, επιτείνουν την αδυναμία τακτοποίησης των οφειλών προς το Δημόσιο και καθιστούν αναγκαία την παράταση των χρονικών περιθωρίων στις επιχειρήσεις.

- Παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/12/2010.

- Η παρ. θ) του άρθρου 4 του ν. 3888/2010 για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προβλέπει ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία (Κεφ. Δ ν. 3843/2010)». Κατά συνέπεια, μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.) των οποίων η προσωπική ακίνητη, περιουσία σύμφωνα με το ΕΤΑΚ 2008, υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, στερούνται αδικαιολόγητα του δικαιώματος να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων. Η παραπάνω διάταξη πρέπει να τροποποιηθεί όχι μόνο ως άδικη και άνιση για μεγάλο αριθμό επιτηδευματιών αλλά κυρίως γιατί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ζημιώνει τόσο τους ανωτέρω φορολογούμενους όσο και το ίδιο το Δημόσιο.

- Να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια με τα ποσά της περαίωσης.

Το ΒΕΑ υποστηρίζει πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στα παραπάνω έτσι ώστε σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση της αγοραστικής κίνησης την εορταστική περίοδο, οι επιχειρήσεις να καταστούν περισσότερο ικανές να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα