Moody's: Δαπανάτε περισσότερα από αυτά που έχετε

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2002 17:17

«Δαπανάτε περισσότερα από αυτά που έχετε» επισήμανε η Sarah Bertin-Levecq, αντιπρόεδρος της Moody's Investors Services Ltd, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Η κα Bertin-Levecq σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, αναφέροντας παράλληλα ότι η χώρα μας έχει σε μεγάλο βαθμό κερδίσει το χαμένο έδαφος που τη χώριζε με τις χώρες της Ε.Ε.

Αναφερόμενη στον υψηλό πληθωρισμό της Ελλάδας σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε., έκανε λόγο για έκρηξη του δανεισμού από τα νοικοκυριά, φέροντας ως παράδειγμα αυτό της «φούσκας» στα ακίνητα. Οπως είπε, αν η «φούσκα» σπάσει, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση, αλλά όχι στο τραπεζικό σύστημα.

Για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της Ελλάδας, όπως αυτές διαγράφονται μετά το 2006, τόνισε ότι τελικά δεν θα ήταν κακό να υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, όχι όμως μείωση του ΑΕΠ.

Ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το εν λόγω κρίσιμο διάστημα χαρακτήρισε τις εξαγωγές. Στον άξονα των δημόσιων οικονομικών η κα Bertin-Leveco σημείωσε ότι το έλλειμμα βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ διαπίστωσε πρόβλημα με το δημόσιο χρέος. Παράγοντας μεγέθυνσης του υφισταμένου προβλήματος εξακολουθεί να είναι το πολύπλοκο συνταξιοδοτικό πρόβλημα, όπως χαρακτηριστά τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα