Ελαφρά διαφοροποίηση του χρυσού

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 06:59

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός ο οποίος ενδέχεται να κινηθεί πτωτικά για δεύτερη ημέρα μετά από την στρατιωτική και πολιτική ένταση στη Κορεατική Χερσόνησο που οδήγησε το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, μειώνοντας τη δυνητική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε στα 1.364 δολ. η ουγγιά στη 1:09 μ.μ. στο Τόκιο, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα έως 0,8% στα 1.353,30 δολ. η ουγγιά. Οι ράβδοι χρυσού έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 24%, αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 1.424,60 δολ. η ουγγιά στις 9 Νοεμβρίου. Ο χρυσός για παράδοση Φεβρουαρίου επίσης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.365 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Η Νότια Κορέα αρνήθηκε την έκκληση της Κίνας για έναρξη εξαμερών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, καθώς το ναυτικό της άρχισε κοινά γυμνάσια με πλοία των ΗΠΑ εν μέσω απειλών για ανηλεή απάντηση από τη Βόρεια Κορέα. Η τελευταία στις 23 Νοεμβρίου επιτέθηκε σε νοτιοκορεατικό νησί και βάση σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Τα αμερικανικά νοτιοκορεατικά πλοία με υπό την καθοδήγηση του αεροπλανοφόρου USS George Washington άρχισαν ναυτικά γυμνάσια διάρκειας τεσσάρων ημερών στην περιοχή.

Ο Dollar Index, που μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου σημείωσε άνοδο έως 0,4% φθάνοντας στα 80,652, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Σεπτεμβρίου. Εναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο έως 0,9% καθώς ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είπε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δημιουργεί παγκόσμιες ανισορροπίες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ολοκλήρωσαν χθες στις Βρυξέλλες τις συνομιλίες τους και αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ιρλανδία οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ (113 δισ. δολ.) εν μέσω εικασιών ότι η Πορτογαλία ίσως και η Ισπανία θα ζητήσουν εξωτερική στήριξη.

Στην Κίνα το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα αυξήσει τις εγγυήσεις για τον χρυσό, τον χαλκό και το αλουμίνιο μετά το σημερινό του κλείσιμο καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την κερδοσκοπία και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,45 φθάνοντας στα 26,8125 δολ. η ουγγιά μετά την υποχώρησή του 3,2% στις 26 Νοεμβρίου. Η τιμή του άγγιξε τα 29,36 δολ. η ουγγιά στις 9 Νοεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1980.

Το παλλάδιο υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 676,88 δολ. η ουγγιά ενώ η πλατίνα αναρριχήθηκε 0,25 φθάνοντας στα 1.650 δολ. η ουγγιά. Και τα δύο μέταλλα εκτός από τα κοσμήματα χρησιμοποιούνται στα συστήματα ελέγχου καυσαερίων αυτοκινήτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα