Γαλλογερμανική αποφασιστικότητα για διάσωση του ευρώ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 11:15
UPD:13:44

«Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να διασώσουν το ευρώ και δεν θα επιτρέψουν να καταστεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όμηρος των αγορών», δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν.

Ο Μπαρουέν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού, εκτιμά ότι το σχέδιο διάσωσης των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιρλανδία που συμφωνήθηκε χθες, θα αποδειχθεί επαρκές και αποτελεσματικό για τον κατευνασμό των αγορών.

O εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν.

«Δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο που ελήφθη σε απάντηση μιας σοβαρής κρίσης. Αποτελεί μέρος της αναμφισβήτητης αποφασιστικότητας της Ευρώπης -της Γαλλίας και της Γερμανίας- να διασώσουν τη ζώνη ευρώ», δήλωσε ο Μπαρουέν σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.

«Είναι απαραίτητο για όλους και για τους επενδυτές, να κατανοήσουν το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη. Θα διασώσουμε το ευρώ. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο δεν θα τεθεί υπό ομηρία», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η κρίση στην Ευρώπη «δεν αποτελεί κίνδυνο ή απειλή για τη Γαλλία».

Από την πλευρά της, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «επαρκή» τη βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα υιοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο.

«Το ποσό (της βοήθειας) είναι αρκετό καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για τρία χρόνια», δήλωσε η Λαγκάρντ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Έχω πίστη στην ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα ισχυρό πρόγραμμα (λιτότητας)», πρόσθεσε.

Παράλληλα, απέρριψε τις εικασίες περί μετάδοσης της κρίσης χρέους στη Γαλλία.

Η Λαγκάρντ υποστήριξε επίσης ότι είναι λάθος να αποτιμάται η αξία των ισπανικών ομολόγων στα ίδια επίπεδα με τα ομόλογα χωρών όπως το Πακιστάν και η Ρουμανία. «Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν εύκολα την Ευρώπη. Λειτουργούν με έναν παράλογο τρόπο μερικές φορές.»

Ο γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι το πακέτο βοηθείας των 85 δισ. ευρώ θα καθησυχάσει τις αγορές της ευρωζώνης.

«Ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψει κάπως η ηρεμία στις αποτιμήσεις των αγορών», δήλωσε ο Σόιμπλε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των 750 δισ. ευρώ του ταμείου, απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της Πορτογαλίας, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, το οποίο, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, θα της επιτρέψει να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η Γερμανία είχε την ομόφωνη στήριξη των μελών της ΕΕ στην προσπάθειά της να προωθήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος διάσωσης χωρών μετά το 2013.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην Ιρλανδία, ο τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η αναταραχή στην ευρωζώνη.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία είναι δύσκολη», επισήμανε Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας και τα σχέδια της ευρωζώνης σχετικά με τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κρίσεων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα