Ρουμπινί: Αυξάνονται οι πιθανότητες διάσωσης της Πορτογαλίας

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 12:01
UPD:12:03

Στην αγορά ομολόγων, οι πιέσεις προς την Πορτογαλία εντείνονται, καθώς είναι η χώρα της ευρωζώνης με τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί τη βοήθεια, μετά την Ιρλανδία.

Αυξάνονται οι πιθανότητες η Πορτογαλία να είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στον διεθνή μηχανισμό στήριξης μετά την Ιρλανδία, επισημαίνει ο Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην πορτογαλική εφημερίδα Diario Economico.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ελλάδα ισχυρίζονταν αρχικά ότι δεν χρειάζονται διάσωση αλλά, τελικά, μετά την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι πιθανότητες [διάσωσης της Πορτογαλίας] αυξάνονται διαρκώς», τόνισε ο «Mr Doom» στη διάρκεια της συνέντευξής του. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Πορτογαλία πλησιάζει σε σημείο καμπής. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να προσφύγει προληπτικά στο μηχανισμό στήριξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην αγορά ομολόγων, οι πιέσεις προς την Πορτογαλία εντείνονται, καθώς είναι η χώρα της ευρωζώνης με τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί τη βοήθεια, μετά την Ιρλανδία. Ωστόσο, τονίζει ο κ. Ρουμπινί, ελάχιστοι οικονομολόγοι είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο μιας τέτοιας κίνησης, δεδομένου ότι η Πορτογαλία έχει ήδη ολοκληρώσει τις ομολογιακές της εκδόσεις για φέτος.

Όσον αφορά στην Ισπανία, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να εξετάζει το ενδεχόμενο διάσωσης της χώρας και για το λόγο αυτό εντείνει την πίεση προς την Ισπανία προκειμένου να δρομολογήσει η ίδια τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα