Ύστατη προσπάθεια για τη λύση της απεργίας

Συνάντηση Γ. Διαμαντίδη - ΠΝΟ - ακτοπλόων
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 13:17
UPD:15:35

Συνάντηση με το γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολο Βεντούρη, έχει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, σε μία ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο με τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών.

Σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, ο κ. Διαμαντίδης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω, καθώς όπως είπε στον ραδιοσταθμό Radio 9, δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της ύστατης προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης.

Εμείς θέλουμε να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση, επανέλαβε σε δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, κατηγορώντας την πλευρά των ακτοπλόων για αδιαλλαξία, ενώ εκτίμησε πως η λύση της επιστράτευσης θα ήταν η χειρότερη δυνατή.

«Βούλησή μας είναι να σταματήσει ακόμη και σήμερα η ταλαιπωρία των πολιτών. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση της ΠΝΟ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς για την απεργία των ναυτεργατών.

Την Κυριακή τρία πλοία με ευπαθή προϊόντα από την Κρήτη (Κρήτη 1, Φαιστός Παλλάς και Λατώ) κατέπλευσαν στον Πειραιά, ενώ τη Δευτέρα κατέπλευσε το «Μυτιλήνη» μεταφέροντας 50 φορτηγά.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, αναφέρθηκε σε καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και του τοπικού Τύπου της Αίγινας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ υπάρχει πλοίο που έχει σύμβαση πορθμειακής γραμμής, αυτό εμποδίζεται να ταξιδέψει παρότι οι ναυτικοί στις πορθμειακές γραμμές έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι πορθμειακές γραμμές λειτουργούν κανονικά.

Ο κ. Καρύδης ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και κάλεσε ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ «να πάψουν, επιτέλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων της Αίγινας».

Εξάλλου, κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης προς τους απεργούς της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απηύθυνε το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζασπαστικής Αριστεράς. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

ΝΔ: Εξαιρετικά σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αναλάβει τις «αδιαμφισβήτητες και εξαιρετικά σοβαρές» ευθύνες της, απηύθυνε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης, σημειώνοντας πως οι συνέπειες της απεργίας «ιδιαίτερα για τους αγρότες ευπαθών προϊόντων είναι καταστροφικές».

«Τα προϊόντα μένουν αδιάθετα, αλλοιώνονται και πετιούνται και δεν αποζημιώνονται σε καμία περίπτωση», τόνισε ο κ. Κασαπίδης και συμπλήρωσε ότι «η συγκυριακή έλλειψη των προϊόντων αυτών στην αγορά ευνοεί τις εισαγωγές και τις αυξήσεις των τιμών απ’ όσους εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, εις βάρος πάντα των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητες και εξαιρετικά σοβαρές και οφείλει, επιτέλους, να τις αναλάβει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, επενδύοντας στο διάλογο» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως «ως απλός θεατής των εξελίξεων και των εντάσεων μεταξύ των απεργών και των πληττομένων αγροτών (η κυβέρνηση) δεν προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα. Δεν ανταποκρίνεται έτσι στις υποχρεώσεις της».

«Ως Νέα Δημοκρατία, επανειλημμένως έχουμε δηλώσει αντίθετοι σε φαινόμενα πρόκλησης προβλημάτων από μια κοινωνική ομάδα εις βάρος κάποιας άλλης, κατά τη διεκδίκηση ακόμα και δίκαιων αιτημάτων από την πολιτεία», συμπλήρωσε.

Επικρίσεις από το ΛΑΟΣ

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποστράτευσε τη συστράτευση το μόνο που της μένει, δυστυχώς, είναι η επιστράτευση», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΣΟ, Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις φήμες περί επιστράτευσης των ναυτικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα