ΥΠΟΙΚ: Επιμήκυνση αποπληρωμής δεν σημαίνει παράταση της λιτότητας

Αυξάνεται το επιτόκιο δανεισμού
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 14:09
UPD:19:27

Έως το 2021 θα επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε πάντως ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο, το οποίο, όπως τόνισε, ολοκληρώνεται το 2013.

Τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής, σημείωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α΄ δίμηνο του 2011. Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το γεγονός πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου».

Διευκρίνισε επίσης ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα αυξήσει το σταθερό επιτόκιο του δανεισμού για την Ελλάδα στο 5,8% από 5,5%, κάτι που, ωστόσο, θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, έχουμε ακόμη να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Τα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων, η ολοκλήρωση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις είναι ορισμένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου για να είναι θετική η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο), σημείωσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό, που οριοθετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδιωτών. Και κάνει μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ των χωρών με «προβλήματα ρευστότητας» και «προβλήματα επιβίωσης».

Σε σημερινές του δηλώσεις ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει συνάψει με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη επιτρόπου Ολι Ρεν για τις φθινοπωρινές προβλέψεις 2010-2012 της Κομισιόν

Συνέντευξη επιτρόπου Ολι Ρεν για τις φθινοπωρινές προβλέψεις 2010-2012 της Κομισιόν

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «κατηγορηματικά δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, παρά μόνο η αποπληρωμή των δανείων». Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά θα το πράξει «με προσεκτικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και τη διασφάλιση των ευνοϊκότερων συνθηκών για τον δανεισμό της χώρας, καθώς αυτά είναι σοβαρές αποφάσεις».

Θετική υποδοχή με επιφυλάξεις από τη ΝΔ

Θετικά αποτιμούν στη ΝΔ την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, προειδοποιώντας όμως για το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να συνοδευτεί από νέους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας της ΝΔ κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης υπογραμμίζουν πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την κριτική της ΝΔ, καθώς αποκαλύπτεται πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση για το μνημόνιο από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν, η Ιρλανδία πέτυχε την επέκταση της δημοσιονομικής της προσαρμογής στα πέντε χρόνια, από τα τέσσερα που προβλέπονταν και γι΄αυτήν και για την Ελλάδα, ενώ πέτυχε και η δημοσιονομική της προσαρμογή να γίνει κυρίως από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων, όπως είναι η διεθνής πρακτική, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εκτοξεύει την ανεργία στο 15% το 2011, την ώρα που η Ιρλανδία πέτυχε τη δημοσιονομική της προσαρμογή να συνοδεύεται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλό πληθωρισμό και μείωση της ανεργίας.

ΚΚΕ

Για μνημόνιο διαρκείας με νέα πιο άγρια μέτρα κάνει λόγο το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας σημαίνει «επιμήκυνση του βασανισμού του λαού στο κρεβάτι του Προκρούστη, που τον έχουν αλυσοδέσει κυβέρνηση - τοκογλύφοι – πλουτοκρατία».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «ψεύτικο» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης και των συμμάχων της ότι το μνημόνιο είναι προσωρινό και έκτακτης ανάγκης.

«Το μνημόνιο διαρκείας και η ΕΕ είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, όχι για το λαό. Λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που φέρνουν», επισημαίνει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος και καλεί τους πολίτες σε ριζική ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων «υπέρ της λαϊκής συμμαχίας και της αποδέσμευσης της ΕΕ».

ΛΑΟΣ

Στην ανάγκη επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνόλου του δημόσιου χρέους επιμένει ο ΛΑΟΣ. «Καμιά επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν βοηθά αν δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας κι όχι μόνο αυτό προς την τρόικα…», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Κωστής Αϊβαλιώτης.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως δεν είναι επαρκής από μόνη της η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Πρότεινε ακόμη τη συλλογή των ελληνικών χρεών σε ένα νέο ομόλογο 25ετίας, ενώ εκτίμησε ότι η τρόικα συνειδητοποίησε ότι το Μνημόνιο με τους όρους που μας επέβαλαν «δεν τραβάει».

ΣΥΝ

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, χωρίς μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη διαγραφή μέρους του, δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση για την οικονομία και την κοινωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης.

Μάλιστα, κάνει λόγο για επιμήκυνση της παραμονής της τρόικας στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως αυτό «θα σημάνει την παράταση της αντικοινωνικής και ταξικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα παγιώσει το καθεστώς της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και θα διαμορφώσει μια κοινωνία μεγαλύτερης ανισότητας και περισσότερης αδικίας».

Με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιρλανδία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πανευρωπαϊκού μετώπου για την επαναδιαπραγμάτευση των χρεών των κρατών μελών με όρους κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Δημοκρατική Αριστερά

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης υπενθυμίζει πως το κόμμα του εδώ και δύο μήνες προτείνει σταθερά τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Παράλληλα επισημαίνει πως τώρα απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο, και προπάντων να αποτραπεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο του 2013 μετά τη λήξη του υπάρχοντος.

Επιπλέον υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης συμμμαχιών στον ευρωπαϊκό χώρο ώστε να προωθηθεί η πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έκδοση του ευρωομολόγου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα