Συνάντηση Λ. Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 09:17
UPD:11:47

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα πραγματοποιηθεί στις 16:30.

Η συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της υπουργού στο πλαίσιο της διαβούλευσης που αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που θα πρέπει να εγκριθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας πριν πάρει το δρόμο κατάθεσης στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών από τις κλαδικές, με περικοπές στις αμοιβές έως και 20% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται έως και δύο χρόνια (ένας συν ένας χρόνος). Τα όρια που προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα οριοθετούν την απόκλιση, ενώ σε περίπτωση απολύσεων ο εργαζόμενος θα υπολογίζει την αποζημίωση βάσει της κλαδικής σύμβασης.

Επίσης, θα προβλέπεται και η δυνατότητα σύστασης σωματείου εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, ώστε να μπορούν και μικρές επιχειρήσεις να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση.

Ανοικτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το θέμα του μπλοκαρίσματος της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ αδιευκρίνιστο είναι εάν θα υπάρξουν ρήτρες για τις ατομικές συμβάσεις.

Τα συνδικάτα, τα οποία στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προειδοποιούν πως η στροφή στις επιχειρησιακές συμβάσεις θα οδηγήσει σε ευρύτερη απορύθμιση τόσο τις εργασιακές σχέσεις όσο και τους μισθούς.

«Οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θα είναι ένα βήμα, ώστε να μην κλείσουν και να μην μείνει κόσμος στον δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα