Πορτογαλία: Πιθανή υποβάθμιση από S&P

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 11:15
UPD:11:56

Όπως διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η απόφαση για το αν θα υποβαθμιστεί ή όχι η αξιολόγηση Α-minus της Πορτογαλίας θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας πιθανόν να προχωρήσει η Standard & Poor's, εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ή εάν συμμετέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι σε τυχόν αναδιάρθρωση χρέους.

Όπως διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η απόφαση για το αν θα υποβαθμιστεί ή όχι η αξιολόγηση Α-minus της Πορτογαλίας θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο.

H Λισαβόνα δέχεται έντονες πιέσεις από τους επενδυτές προκειμένου να αποδείξει ότι δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες κατέθεσε προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος προβλέπει αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα.

Η S&P εκτιμά, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα αρκετά διαρθρωτικά μέτρα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αντιαναπτυξιακή επίδραση των δημοσιονομικών περικοπών.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση τουλάχιστον 2% για το 2011, ενώ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις κυοφορούμενες αλλαγές στους κανόνες της Ε.Ε., που ενδέχεται να βάλουν τους ιδιώτες ομολογιούχους σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

«Εάν η Πορτογαλία προσφύγει σε πρόγραμμα στήριξης από το εξωτερικό και αν πιστέψουμε ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών δανειστών θα έπονται των δημοσίων δανειστών, ή αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές ή οι δημοσιονομικές προοπτικές της Πορτογαλίας, μπορεί να μειώσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», τονίζει στην έκθεσή του.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα