ΣΕΒ: Σωρεία εμποδίων στην επιχειρηματικότητα

Πρόταση για εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 13:45
UPD:18:56

Συνάντηση είχε σήμερα με τον κ. Χρυσοχοΐδη η διοίκηση του ΣΕΒ, δίνοντας προτάσεις για εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης και συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου.

Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που εισηγήθηκε προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης η διοίκηση του ΣΕΒ, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε στον υπουργό μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, τα οποία, όπως επισημάνθηκε ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τη μελέτη του ΣΕΒ «πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε μάλιστα σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Γυρίζουμε σελίδα γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα

Μ. Χρυσοχοΐδης: Γυρίζουμε σελίδα γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα

Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Δ. Δασκαλόπουλος: H επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες

Δ. Δασκαλόπουλος: H επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα ως προς τα «αγκάθια» της επιχειρηματικότητας, η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

- Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).

- Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.

- Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.

- Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

- Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

- Πολυνομία.

- Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Όπως τονίζεται μάλιστα τα περισσότερα από τα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους. Η βιομηχανία τροφίμων για παράδειγμα, εποπτεύεται ή ελέγχεται από έξι Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.)

Εισηγείται επίσης την κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων.

Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση (κατάργηση) των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αλλά και τον εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Στο «μέτωπο» των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις.

Ενστάσεις ΕΒΕΑ

Την αντίθεσή του σε ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αφού ανέφερε ότι εν πολλοίς συμφωνεί με τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και εξέφρασε απορία «για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ».

Η αντίθεση του ΕΒΕΑ εστιάζεται σε τρία ζητήματα για τα οποία ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε τα εξής:

- Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

- Ποια η είναι χρησιμότητα του φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

- Ποια η είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;

Ο κ. Μίχαλος κάλεσε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τις προτάσεις αυτές και υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δραστική μείωση της φορολογίας.

ΓΣΕΕ: Εκτός ορίων η «βουλιμία» του ΣΕΒ

Για απόπειρα ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος από τους βιομηχάνους έκανε λόγο η ΓΣΕΕ.

«Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ''ο κόμπος έφτασε στο χτένι'' και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ’ ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας».

Καλεί δεν την κυβέρνηση «να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αυτές τις ''φαεινές ιδέες'' του ΣΕΒ» και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών «να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση».

ΚΚΕ: Αποθρασυμμένοι οι μεγαλοβιομήχανοι

«Οι μεγαλοβιομήχανοι αποθρασυμμένοι αξιώνουν να αποφασίζουν αυτοί το χρόνο εργασίας και το μισθό πείνας που θα δίνουν στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και η ΝΔ όχι μόνο υιοθετούν τις αντιδραστικές τους επιδιώξεις αλλά και προπαγανδίζουν ως πατριωτικό καθήκον τη συναίνεση για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους», σχολίασε το ΚΚΕ.

Υπογράμμισε δε ότι «η εργατική τάξη έχει και υποχρέωση και τη δύναμη να υπερασπιστεί και να κατακτήσει το δίκιο της, οργανώνοντας τώρα αποφασιστικά την ταξική αντεπίθεσή της κατά των κομμάτων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της».

ΣΥΝ: Κυβέρνηση - τρόικα «κάνουν τον τροχονόμο» στις επιθυμίες του ΣΕΒ

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΝ. «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ''ανοιγμένη την όρεξη'' από τα συνεχή δώρα της κυβέρνηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (πιο γρήγορες και πιο φθηνές απολύσεις, μικρότερη φορολογία κερδών, δωρεάν επιχορηγήσεις για θέσεις επισφαλούς απασχόλησης, κ.λ.π.), απαιτεί με θρασύτητα να του ''δώσουν στο πιάτο'' και τις ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχουν μέχρι τώρα καταργηθεί (πενθήμερο, αμοιβή υπερωριών, όρια στην εκ περιτροπής εργασία)», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

Τόνισε ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα με τους αγώνες τους και οι δυνάμεις της Αριστεράς με την αναγκαία συμπόρευση και κοινή δράση τους μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά ''κάνουν τον τροχονόμο'' στις επιθυμίες του ΣΕΒ, πριν η χώρα μας μετατραπεί σε κοινωνικό και εργασιακό νεκροταφείο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα