Συναίνεση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητεί η Λ. Κατσέλη

«Χρειάζεται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού»
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 15:38
UPD:21:11

Ευρύτερη συναίνεση στις ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητεί η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, με αφορμή τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Ευρύτερη συναίνεση στις ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητεί η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, με αφορμή τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Κατσέλη σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη «το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου».

«Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που μας δίνει μια αισιοδοξία ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο, στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση», τόνισε η υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε ότι «μέσα στο μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου που απορρέει από το μνημόνιο για την αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ζήτησε εξαιρετική προσοχή στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος το πλαφόν των 730 ευρώ που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας - ποσό που προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις «θα γίνει σφαγείο σε σειρά κλάδων με μειώσεις μισθών από 10-40%», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπονομευθεί η κατώτερη αμοιβή στην εθνική συλλογική σύμβαση: «Δεν θα υπάρξει ανοχή για να μεταβληθούν οι εργασιακές συνθήκες σε Ασίας και Λατινικής Αμερικής».

Την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις αρχές του «οικονομικού εθνικισμού», που ακολουθούν ισχυρότερες από την ελληνική οικονομίες επεσήμανε ο Ηλίας Πολατίδης από τον ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όσο αυξάνονται οι λαθρομετανάστες και μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

Για δολίευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Κριτσωτάκης, προσθέτοντας ότι συνιστά ταξική τακτική μείωση του εργασιακού κόστους για τον εργοδότη: «Δεν θα σας δώσουμε την ανοχή μας, όπως δεν θα σας την δώσει ούτε η κοινωνία».

«Φυσικά και προχωρούμε με εξαιρετική προσοχή στις διαπραγματεύσεις για ένα ζήτημα που μας επιβάλλεται κι από το μνημόνιο και το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών, ούτε να καταστρατηγηθούν βασικά εργασιακά δικαιώματα», απάντησε η κ. Κατσέλη.

Ματαιώθηκε η συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους

Πάντως, η προγραμματισμένη για τις 4.30 συνάντηση της υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα ματαιώθηκε μετά τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από 50 περίπου μέλη του ΠΑΜΕ.

Στη συνάντηση επρόκειτο να μετάσχουν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Το βράδυ ολοκληρώθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ η συνάντηση των εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων με αντικείμενο τα εργασιακά, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην οποία μετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Εργατικού Δίκαιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουκιάδης, συντονιστής της διαβούλευσης που προηγήθηκε για τα θέματα μεσολάβησης και διαιτησίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας από το ΠΑΜΕ: «Σε πείσμα των κατ' επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν σήμερα το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα».

Πεποίθηση μου, πρόσθεσε, είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου-με στόχο την προστασία της απασχόλησης και την στήριξη της ανάπτυξης.

«Μολονότι είναι φυσικό να υπάρχουν μεταξύ μας επί μέρους αποκλίσεις, μας ενώνει η αγωνία να προστατεύσουμε στο μέτρο του δυνατού τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας από τις επιπτώσεις της κρίσης» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που θα πρέπει να εγκριθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας πριν πάρει το δρόμο κατάθεσης στη Βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα απόκλισης των επιχειρησιακών από τις κλαδικές, με περικοπές στις αμοιβές έως και 20% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται έως και δύο χρόνια (ένας συν ένας χρόνος). Τα όρια που προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα οριοθετούν την απόκλιση, ενώ σε περίπτωση απολύσεων ο εργαζόμενος θα υπολογίζει την αποζημίωση βάσει της κλαδικής σύμβασης.

Επίσης, θα προβλέπεται και η δυνατότητα σύστασης σωματείου εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, ώστε να μπορούν και μικρές επιχειρήσεις να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση.

Ανοικτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το θέμα του μπλοκαρίσματος της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ αδιευκρίνιστο είναι εάν θα υπάρξουν ρήτρες για τις ατομικές συμβάσεις.

Τα συνδικάτα, τα οποία στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προειδοποιούν πως η στροφή στις επιχειρησιακές συμβάσεις θα οδηγήσει σε ευρύτερη απορύθμιση τόσο τις εργασιακές σχέσεις όσο και τους μισθούς.

«Οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θα είναι ένα βήμα, ώστε να μην κλείσουν και να μην μείνει κόσμος στον δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα