Έντονες πιέσεις να ανακοινώσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα, όπως επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του ευρώ και την άνοδο των χρηματιστηρίων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ίσως απογοητεύσει τις αγορές, καθώς αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα αποφασίσει μόνο τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας και ίσως αφήσει υπόνοιες για περαιτέρω αγορά ομολόγων.
«Οι σημερινές διακυμάνσεις των τιμών... ενισχύουν την πιθανότητα απογοήτευσης από τη σημερινή ανακοίνωση», σχολιάζουν αναλυτές της Citigroup.
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο σημαντικής επέκτασης των αγορών κρατικών ομολόγων από την τράπεζα, προειδοποιώντας της αγορές να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κλιμακούμενης δημοσιονομικής κρίσης.
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων -που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το Μάιο- έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων της τράπεζας, με τον Άξελ Βέμπερ, επικεφαλής της Bundesbank, να έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του.
Η κλιμάκωση όμως της κρίσης έχει αλλάξει τα δεδομένα, προσφέροντας στην ΕΚΤ επιχειρήματα για ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι το κόστος δανεισμού ορισμένων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης δεν συμβαδίζει με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, γεγονός που καταδεικνύει δυσλειτουργία στις αγορές.
Σε προχθεσινή του ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να αναφερθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, τονίζοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα θα ληφθούν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που συναντάται σήμερα και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, παρόλο που η ΕΚΤ δεν υιοθετεί ένα τέτοιο βήμα. Από το Μάιο, η τράπεζα έχει δαπανήσει μόλις 67 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους. Παράγοντες της αγοράς και στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παρέμβασή της μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων θα πρέπει να φθάσει το ένα με δύο τρισ. ευρώ.
Ρ. Μπρούντερλε: Η εκτύπωση χρήματος δεν λύνει τα προβλήματα
Η αύξηση της ρευστότητας δεν είναι από μόνη της αρκετή για να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης, καθώς οι χρηματοοικονομικές αγορές προσδοκούν περισσότερη δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε σε σημερινή του δήλωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε.
Ο κ. Μπρούντερλε προειδοποίησε ότι η διοχέτευση υπερβολικής ρευστότητας στην οικονομία εμπεριέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες φούσκες. «Η μόνιμη εκτύπωση νέου χρήματος δεν είναι λύση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Τα πιεστήρια χρήματος δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των πολιτικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις φήμες για επιστροφή των κρατών της ευρωζώνης στα εθνικά νομίσματα, ο Γερμανός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αυτό «μη ρεαλιστικό». Όπως τόνισε, η εγκατάλειψη του ευρώ θα σήμαινε εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Διαψεύδει η Ε.Ε. για σύγκληση συνόδου κορυφής
Εν τω μεταξύ, πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει να συγκαλέσει ειδική σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, διαψεύδοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο επικαλούμενο ισπανική κυβερνητική πηγή.
«Δεν οργανώνεται συνεδρίαση του Eurogroup ή σύνοδος της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης... Διαψεύδουμε αυτή την πιθανότητα», ξεκαθάρισε πηγή προσκείμενη στο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Στρος Καν: Να μην υποτιμήσουμε την κρίση στην Ευρώπη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του από την Ινδία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να μην υποτιμήσουμε τη σημασία της κρίσης, η οποία, στην Ιρλανδία, προέρχεται κυρίως από τον τραπεζικό τομέα». Πρόσθεσε πάντως πως η απόφαση που ελήφθη για τη στήριξη του Δουβλίνου από ΕΕ και ΔΝΤ «θα διευθετήσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και η ιρλανδική οικονομία θα ανακάμψει μάλλον σύντομα».
Μιλώντας σε επιχειρηματίες, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ συνέκρινε την ασιατική οικονομική ζωντάνια με την αργή ανάκαμψη της ευρωζώνης που πλήττεται ακόμη από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
«Η κρίση στην Ευρώπη είναι ακόμη οξεία» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα για να αποφύγουν μία δυσχερή οικονομική κατάσταση. Επισήμανε μάλιστα πως «ακόμη και οικονομίες μικροτέρου μεγέθους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημία».
Αναφερόμενος στην παγκόσμια ανάκαμψη, παρατήρησε πως προχωρεί, αλλά βρίσκεται ακόμη στην αρχική της φάση και είναι εύθραυστη.
Εξέφρασε τέλος την άποψη πως ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με άτυπη συμφωνία, και οι δύο επικεφαλής των δύο διεθνών οικονομικών οργανισμών ήταν είτε Ευρωπαίοι είτε Αμερικανοί.