Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εισπραχθεί από πρόστιμα και φόρους και όπως είπε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, θα ήταν 7 δισ. ευρώ αν δεν είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη κάποιοι καταβάλλοντας μόνο την προκαταβολή του 25% του συνόλου του προστίμου.
Σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, o κ. Καπελέρης σημείωσε πως έχουν ληφθεί νομοθετικά μέτρα, με τη θεσμοθέτηση φορολογικών δικαστηρίων, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.
«Έχει σημασία σε ποιους έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα. Το ζητούμενο από τότε που αναλάβαμε ήταν να παραχθεί έργο και αυτό κάνουμε», παρατήρησε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι μόνο από τα σκάφη έχουν εισπραχθεί φόροι 15 εκατ. ευρώ, από ιδιοκτήτες που προσήλθαν οικιοθελώς για να τα δηλώσουν. Όπως είπε, 299 σκάφη έχουν ήδη δεσμευτεί για να ελεγχθούν, με την αξία τους να ξεκινά από 500.000 ευρώ και να φθάνει μέχρι και 40 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό ο κ. Καπελέρης σημείωσε πως ένα σκάφος αξίας 10 εκατ ευρώ, πρέπει να πληρώσει φόρο 240.000 ευρώ το χρόνο και αν δεν δηλώνεται ως σκάφος ιδιωτικής χρήσης αυτά τα χρήματα χάνονται. «Έχει μεγάλη σημασία ποιοι είναι οι κάτοχοι για παράδειγμα των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού», πρόσθεσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέροντας ενδεικτικά πως αυτοκίνητα 4000 κυβικών φαίνεται να τα έχουν στην ιδιοκτησία τους άνεργοι, εργάτες ή ακόμη και ανεπάγγελτοι.
«Το σύνολο των εισπράξεων», διευκρίνισε, «δεν αφορά τη δική μας υπηρεσία ώστε να γνωρίζουμε από το σύνολο των προστίμων που έχουμε καταγράψει από παραβάσεις, αν έχουν μπει και στα ταμεία τα αντίστοιχα ποσά».
Τέλος, ο κ. Καπελέρης έκανε λόγο για πολλές ατασθαλίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τονίζοντας ότι πρέπει να ελεγθούν οι 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί: «Ερχόταν ένα πλοίο για παράδειγμα από το εξωτερικό για επισκευή και πιθανόν να πλήρωνε 3 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνονταν χέρι με χέρι...».
Όπως εξαλλου έκανε γνωστό για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής καλλιτεχνών, που ανακοινώθηκαν στην αρχή του έτους, κάποιοι από αυτούς προσέφυγαν στην Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και δικαιώθηκαν.