Merit: Η ελληνική αγορά χρωστάει μια τεχνική αντίδραση

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 15:19

Η ελληνική αγορά ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα το αρνητικό κλίμα των άλλων νότιων χωρών της Ευρώπης και υποχώρησε κατά 3,75%, ενώ συνολικά ο Νοέμβρης έκλεισε με απώλειες 8,26%, αναφέρει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, εκτιμώντας ότι από τεχνική άποψη η αγορά χρωστάει μια αντίδραση.

Όπως παρατηρεί η χρηματιστηριακή, η είδηση που κυριαρχεί τις πρώτες ημέρες της καινούριας εβδομάδας είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ, που είναι πιθανό να φτάσει έως και 11 χρόνια, εξισώνοντας το χρόνο αποπληρωμής με αυτόν της Ιρλανδίας.

Η Merit χαρακτηρίζει θετική για την Ελλάδα την εξέλιξη αυτή και εκτιμά πως δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την αποπληρωμή του δανείου, ειδικά για την περίοδο 2013-2016, όπου το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 80 δισ. λιγότερα.

Θεωρεί επίσης πως καθοριστικός παράγοντας είναι το κατά πόσο θα ισχύσει η ευνοϊκότερη περίοδος αποπληρωμής για το σύνολο του δανείου ή θα εξαιρεθούν οι δόσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ελληνική αγορά αντέδρασε ψύχραιμα στην είδηση της πιθανότητας επιμήκυνσης της αποπληρωμής και τα αρχικά κέρδη των πρώτων ωρών της Δευτέρας εξανεμίστηκαν γρήγορα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά έπαιξαν η άνοδος των spreads των ομολόγων σε όλες τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης ενώ η μεταβλητότητα και η πολύ διαφορετική συμπεριφορά από μετοχή σε μετοχή μπορεί να αποδοθεί σε αναδιαρθρώσεις δεικτών και χαρτοφυλακίων λόγω τέλος του μήνα.

Η κατάσταση φάνηκε να αλλάζει στη μέση της συνεδρίασης της Τρίτης με αποτέλεσμα την πρώτη θετική συνεδρίαση μετά από 7 πτωτικές και τη διατήρηση όχι μόνο του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων αλλά και την κίνηση προς τις 1500 μονάδες.

Η άνοδος του τελευταίου διήμερου πραγματοποιήθηκε με οδηγούς τις τράπεζες, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού οι παραπάνω εξελίξεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, ενώ τα αποτελέσματα εννιαμήνου τους ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Από τεχνική άποψη, τονίζει η Merit, η ελληνική αγορά χρωστάει μια αντίδραση καθώς ο δείκτης RSI έδειχνε υπερπουλημένα επίπεδα και η αγορά έχει αντιδράσει 4 φορές μέσα στο 2010 από την περιοχή των 1400-1450 μονάδων.

Ενδείξεις για μεγαλύτερης διάρκειας αντίδραση θα υπάρξουν αν ο Γενικός Δείκτης περάσει τον ΚΜΟ των 30 ημερών (στις 1505 περίπου μονάδες τώρα).

Πέρα από την επιμήκυνση του χρέους, όμως, θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι καταλύτες, όπως το να κερδίσει η ελληνική οικονομία την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να αποκλιμακωθεί η κρίση στην ευρωζώνη με σταδιακή μείωση των spreads των επίφοβων χωρών σε ευρύτερο επίπεδο.

Επίσης, μια παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη όπως και η έκδοση ευρωομολόγου.

Όσον αφορά στο Δεκέμβριο, η Merit επισημαίνει πως πρόκειται για έναν παραδοσιακά θετικό μήνα για το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και στις διεθνείς αγορές παρατηρούνται συνήθως ρευστοποιήσεις προς το τέλος του μήνα και επαναγορές τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το γνωστό January effect.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα