Qantas: Νομική διαδικασία εναντίον της Rolls Royce για τον ελαττωματικό κινητήρα

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 17:09

Νομική διαδικασία εναντίον της Rolls-Royce ξεκίνησε η αεροπορική εταιρεία Qantas μετά την έκρηξη σε κινητήρα ενός Airbus A380 εν ώρα πτήσης, καθώς το πόρισμα της αρμόδιας αρχής κάνει λόγο για σοβαρό κατασκευαστικό λάθος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαδικασία ξεκίνησε ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός.

Νωρίτερα, το Γραφείο για την Ασφάλεια των Μεταφορών της Αυστραλίας εξέδωσε το πόρισμά του για τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με το οποίο οφειλόταν σε σοβαρό κατασκευαστικό λάθος σε κάποιους από τους κινητήρες Trent 900 της Rolls-Royce.

Όπως επισημαίνουν η βλάβη προκλήθηκε από ένα εξάρτημα που είχε τοποθετηθεί λάθος στο εσωτερικό τοίχωμα ενός σωλήνα και προκάλεσε μικρά ρήγματα, διαρροή και τελικά πυρκαγιά.

«Αυτό το σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στον κινητήρα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική βλάβη», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η λάθος τοποθέτηση του εξαρτήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή καταστροφική βλάβη εξαιτίας της πυρκαγιάς», προσθέτουν οι ερευνητές.

Το Γραφείο για την Ασφάλεια των Μεταφορών ζήτησε από την Rolls Royce να «αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ασφάλειας επειγόντως και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών που διαθέτουν κινητήρες Trent 900 της Rolls-Royce».

Η Qantas ανακοίνωσε πως θα εξετάσει εκ νέου τους κινητήρες των αεροσκαφών της, τονίζοντας παράλληλα πως τα μέτρα αυτά είναι προληπτικά και δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων».

Η αεροπορική εταιρία ακινητοποίησε τον στόλο των Α380 που διαθέτει μετά την βλάβη που σημειώθηκε σε αεροπλάνο της εν ώρα πτήσης, στις 4 Νοεμβρίου. Ο πιλότος του αεροσκάφους πραγματοποίησε τότε αναγκαστική προσγείωση στην Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα