Χ. Βερελής: Αναμένεται να ακυρωθεί η απόφαση της Κομισιόν για την ΟΑ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 15:20

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή Αεροπορία, υπενθύμισε ότι «η Ενωση Αερομεταφορέων Ελλάδος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Οκτωβρίου 2000 και 14 Ιουλίου 2001 καταγγελίες κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για παράνομη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην εταιρεία. Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές η Επιτροπή, διενήργησε έρευνα με ευθύνη της αρμόδιας Επιτρόπου Loyola de Palacio».

Ο κ. Βερελής δήλωσε ότι «η απόφαση που προωθήθηκε προς έγκριση στην Επιτροπή δεν δικαιώνει όλους εκείνους που προσπάθησαν μέσα απ' αυτή την διαδικασία να οδηγήσουν την Ολυμπιακή Αεροπορία σε πτώχευση, για να καρπωθούν το μερίδιο της αγοράς που της ανήκει τόσο στα εσωτερικά δρομολόγια όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι την τελευταία στιγμή με δημοσιεύματα και πιέσεις προς τα αρμόδια τμήματα της Επιτροπής έγινε προσπάθεια να υποχρεωθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία σε επιστροφή του συνόλου της κρατικής βοήθειας που είχε χορηγηθεί από το 1994.

Τελικά η απόφαση προβλέπει την επιστροφή 41.000.000 ευρώ, ποσό που είναι η τελευταία οικονομική ενίσχυση της Ολυμπιακής Αεροπορίας το έτος 1998.

Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο καλείται και θα ερευνήσει σε ποιους τομείς και εάν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, Ασφαλιστικών εισφορών, αγοράς εξαρτημάτων, τελών αεροδρομίου κλπ., έναντι της μεταχείρισης άλλων αερομεταφορέων και να επιδιώξει την είσπραξη των ποσών που θα διαπιστωθεί ότι χαριστικά δεν εισπράχθηκαν τα δύο τελευταία έτη, αφού προφανώς ληφθεί υπόψη τι προβλέπει η ελληνική έννομη τάξη.

Η ποσοτικοποίηση που παρουσιάζεται από την Επίτροπο είναι αυθαίρετη και περιλαμβάνει ακόμη και συναλλαγές της Ο.Α. με τον ιδιωτικό τομέα. Οι ποσοτικοποιήσεις αυτές θα αποδειχθούν κατά την προσφυγή της Ο.Α, στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια, με αίτηση αναστολής και προσφυγή.

Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια πολλές παρόμοιες αποφάσεις της Επιτροπής ακυρώθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο, και αυτό αναμένεται να συμβεί και με την υπόθεση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Εκείνο που είναι σημαντικό να τονισθεί είναι ότι η απόφαση αυτής της Επιτροπής δεν θα εμποδίσει την διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Είναι, τέλος, σαφές ότι τα όποια χρήματα κληθεί να επιστρέψει η Ο.Α., αυτά θα εισπραχθούν μόνον από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων υπό την οιονδήποτε μορφή (πρόστιμο, κτλ) προς την Ε.Ε., δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα