ΥΠΟΙΚ: Κανένα περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις

Ανοιξε η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 18:09
UPD:18:27

«Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις, μαγικές συνταγές και μεγάλα λόγια», υπογράμμισε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις, μαγικές συνταγές και μεγάλα λόγια», υπογράμμισε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ περί μηδενισμού του χρέους εντός 18 μηνών.

Κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ να μιμηθεί το αντίστοιχο συντηρητικό κόμμα της Πορτογαλίας που υπερψηφίζει τον Προϋπολογισμό των σοσιαλιστών, ενώ επεσήμανε πως «το πλαίσιο της ΝΔ μιλά για συγκράτηση δαπανών, μείωση φοροδιαφυγής, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Μα και τα τρία, βρίσκονται στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής!».

«Μπορεί να έρθει η ΝΔ στο Γενικό Λογιστήριο και να μας πει τους κωδικούς, απ’ όπου θα κόψει δαπάνες;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «έχουμε μπει σε ένα δρόμο, που είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος που θα μας οδηγήσει κάπου, γιατί οι άλλοι οδηγούν σε αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στην κριτική ΝΔ και ΛΑΟΣ για την παρατηρούμενη υστέρηση εσόδων, την απέδωσε στην φοροδιαφυγή και σημείωσε πως «χωρίς αυτήν, η μείωση του ελλείμματος θα έφθανε το 7%».

Απαντώντας ακόμη στην παρατήρηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, πως «δεν γίνεται ανάπτυξη με φορολογία 45%», ανέφερε πως «τα μερίσματα στην Ιρλανδία φορολογούνται με 48,5% ενώ με την αύξηση κατά 2% στην Ιρλανδία, ο ήδη μεγάλος ΦΠΑ στη χώρα αυτή, (21,5%) θα πάει πιο ψηλά απ’ την Ελλάδα».

Για τις δημόσιες επενδύσεις, παρατήρησε πως «η συζήτηση για την ανάπτυξη, δεν είναι για το πόσο θα επενδύσει το δημόσιο, αλλά για την διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Στην αντιπρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για άρνηση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας και διεκδίκηση αναθεώρησης του χρέους, επέκρινε τη «ρητορική Ντάριο Φο, του στυλ ''δεν πληρώνω, δεν πληρώνω''».

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, η πραγματική οικονομία ξεπερνά τα όρια ενός θεατρικού έργου. Τα κόμματα που σοβαρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να ζητήσουμε κούρεμα, θα πρέπει να σκεφτούν ποιος θα θιχτεί περισσότερο. Θα είναι οι φτωχότεροι - και όχι όσοι έχουν ήδη βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό» σημείωσε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχουν μονάχα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και πρωτοβουλίες τόνωσης της οικονομίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα φάρμακα, η μείωση της φορολογίας στα μη διανεμόμενα κέρδη κ.ά.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Χ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «εικονικό» και «εκτός πραγματικότητας» τον Προϋπολογισμό, ενώ επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «η ύφεση είναι βαθειά και παραμένει».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος εστίασε στη δημοσιονομική κρίση. «Καταρρέει ο μύθος ότι η ευρωζώνη και το ευρώ, αποτελεί μέσο θωράκισης των οικονομιών. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ, που έλεγε ότι η ευρωζώνη αποτελεί προσπάθεια τεχνητής οικονομικής συγκόλλησης ανισόμερων οικονομιών και εργαλείο των μονοπωλιακών ομίλων. Η κυβέρνηση συσκοτίζει την επίδραση της κρίσης στην δημοσιονομική κατάσταση. Προσπαθεί να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση, το πακέτο των μέτρων» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε ανεπαρκή τη δημοσιονομική προσαρμογή που ασκεί η κυβέρνηση.

«Πρέπει να παίρνεις τα 2/3 απ’ τις δαπάνες και το 1/3 απ’ τα έσοδα και όχι το ανάποδο που κάνετε. Αναρωτιέμαι πόσους διεφθαρμένους φορολογικούς ελεγκτές πιάσαμε; Και στο αναπτυξιακό, χίλια δυο πράγματα δεν έχουμε κάνει. Οι βουλευτές έπρεπε να μπαίνουν στο Κοινοβούλιο και να αναρωτιούνται: Ποιον δημόσιο οργανισμό καταργήσαμε σήμερα; Μονάχα έτσι θα υπάρξει εξορθολογισμός», επεσήμανε

«Το 2010 ήταν τραγικός χρόνος - το 2011 μπαίνουμε σε εφιάλτη» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε δε ότι «η επιμήκυνση του χρέους δεν ήταν για να διευκολυνθεί η χώρα, αλλά για να διευκολυνθούν οι πιστωτές, να πάρουν τα λεφτά τους» και προέβλεψε ότι «θα έχει επώδυνες συνέπειες για το λαό: Θα συνοδευτεί με ληστρικά επιτόκια που θα πληρώνουμε επί πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα και θα συνοδευτεί με νέους επαχθείς όρους και δεσμεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα