Fed: «Δεν είναι στόχος η υποτίμηση του δολαρίου»

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 07:43

Δεν είναι στόχος της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ η υποτίμηση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελντα, Σάντρα Πιανάλτο.

Δεν είναι στόχος της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ η υποτίμηση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελντα, Σάντρα Πιανάλτο.

«Δεν έχουμε στόχο, ούτε προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε την αξία του νομίσματός μας. Εστιάζουμε σε δύο στόχους, στη σταθερότητα των τιμών και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης», δήλωσε η Αμερικανίδα τραπεζίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου της, σε εκδήλωση που έγινε στο κολέγιο Ομπερλιν του Οχάϊο.

Η τελευταία απόφαση της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το κόστος δανεισμού ήταν απαραίτητη για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, υποστήριξε η επικεφαλής της Fed.

Η απόφαση που έλαβε η Fed τον περασμένο μήνα για τη διοχέτευση στην αγορά άλλων 600 δισ. δολαρίων, μέσω αγορών ομολόγων, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς έχει εγείρει ανησυχίες για επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Oμως η Σάντρα Πιανάλτο δήλωσε ότι ενώ το μέτρο αυτό δεν είναι πανάκεια, θα βοηθήσει την οικονομία και θα αποτρέψει μια ανεπιθύμητη περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού, που αρκετοί στη Federal Reserve θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ χαμηλός.

«Οι ενέργειές μας δίνουν την κατάλληλη διασφάλιση ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και παράλληλα θα σταθεροποιησει τον πληθωρισμό», δήλωσε.

Αναφερόμενη στην ανεργία η Αμερικανίδα τραπεζίτης διαφώνησε με την εκτίμηση ότι η διάσταση που υπάρχει μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων εργασίας και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού είναι βασικός λόγος για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που έχει φθάσει στο 9,6%.

«Μία ομάδα οικονομολόγων στην τράπεζα έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν συμπεράνει ότι στο μεγαλύτερο βαθμό η αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας είναι κυκλική και όχι δομική», δήλωσε η Πιανάλτο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα