Χ.Παμπούκης: To Fast Track δεν φέρνει από μόνο του επενδύσεις

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 10:16
UPD:12:45

Στις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα φιλοεπενδυτική, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης σε δηλώσεις του μετά την χθεσινή ομιλία του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1905017 στο γεύμα του 12ου Ετήσιου Φόρουμ Επενδυτών της εταιρείας Capital Link, στο Metropolitan Club του Μανχάταν.

«Στόχος του ταξιδιού μου στη Νέα Υόρκη, με αφορμή το φόρουμ της Capital Link, είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο, που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι «τις επενδύσεις δεν μπορεί κανείς να τις επιτάξει, αλλά μπορεί να τις προκαλέσει, εξηγώντας για ποιους λόγους μπορεί να γίνουν στην χώρα μας».

O υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης συμμετείχε στο 12ο Ετήσιο Φόρουμ Επενδυτών της εταιρείας Capital Link, στο Metropolitan Club του Μανχάταν.

«Μπορείς να έχεις ό,τι φορολογία θες, αλλά δεν είναι φυσικό να αλλάζεις συνεχώς συντελεστές γιατί δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς την απόσβεση », παρατήρησε ο κ. Παμπούκης. Όπως είπε, το βασικότερο είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και διαφάνειας, να μειωθεί ο λεγόμενος γραφειοκρατικός κίνδυνος, ο οποίος έχει πολλαπλές μορφές: από τη μη απάντηση αίτησης, από θέματα που δυστυχώς πολλές φορές σχετίζονται με ανεπίτρεπτες νομικά και ηθικά συμπεριφορές, με θέματα που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα του νομικού καθεστώτος.

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια για το Fast Track, ο κ. Παμπούκης υπογράμμισε ότι η ουσία του Fast Track 1 είναι η επιτάχυνση, διότι, όπως ανέφερε, με τα σημερινά δεδομένα για κάθε επενδυτική δραστηριότητα μπορεί να χρειάζονται 28 και 29 άδειες ή ο μέσος χρόνος της αίτησης για μελέτη μπορεί να φτάσει τους 48 μήνες. «Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να καταστήσουν τη χώρα ανταγωνιστική», παρατήρησε, για να σημειώσει στη συνέχεια: «Δεν φτάνει μόνο να λέμε πράγματα. Αυτό που προσπαθούμε, με κάθε ευκαιρία, να επιδείξουμε είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο, με συγκεκριμένα βήματα ... Περάσαμε ένα νόμο που ναι μεν δεν πρόκειται να φέρει από μόνος του επενδύσεις, αλλά κάποιος που έχει ενδιαφέρον, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν το νόμο και να δημιουργηθεί σταδιακά το momentum που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Πάρα πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Παμπούκης απάντησε ότι πρόκειται για συλλογική προσπάθεια που απαιτεί τη συνεργασία πολλών υπουργείων, οι καρποί της οποίας θα εξαρτηθούν από τον συντονισμό των δράσεων. Όπως διευκρίνισε, το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο, αλλά είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί ως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η δύναμις των πραγμάτων» και «οι συγκεκριμένες προκλήσεις», που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σ' αυτή τη χρονική στιγμή, θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική.

Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των στόχων και των προγραμμάτων της, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συνοχής για την υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης και την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του 12ου Ετήσιου Φόρουμ Επενδυτών, στόχος του ήταν η ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ελλάδας, παρά την οικονομική κρίση, ως επενδυτικού προορισμού σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Capital Link, Νικόλας Μπορνόζης, την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης. Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Κασκαρέλης, υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις και μίλησε για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει θεμελιώδη και χρόνια προβλήματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτύξει το δυναμικό της.

Ο πρέσβης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα, που πριν λίγους μήνες εθεωρείτο από όλους ως μια χώρα καταδικασμένη να αποτύχει, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις».

Από την πλευρά του, ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρθηκε στην κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και εκθείασε την κυβέρνηση που αποφάσισε να προχωρήσει σε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Μίλησε για τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας, ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ελκυστικός τόπος για να ζει κάποιος και να εγκαταστήσει τη βάση της επιχείρησής του». Καταλήγοντας, προέτρεψε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις.

Στα πάνελ του φετινού συνεδρίου συμμετείχαν στελέχη του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στελέχη ξένων χρηματοοικονομικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό φόρουμ της Capital Link πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του υπουργού Επικρατείας, με τη στήριξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Ομίλου Citigroup και της εταιρείας TEN LTD και πολλών άλλων χορηγών.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα