Δριμύ κατηγορώ ΤΕΕ κατά ΣΕΒ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 12:02

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) στις προτάσεις των βιομηχάνων για κατάργηση του ορίου των ελάχιστων αμοιβών μηχανικών.

«Ο ΣΕΒ αρνείται ν’ αντιληφθεί και ν’ αναλάβει τις δικές του ευθύνες για έξοδο από την κρίση, να εγκαταλείψει τον χρόνιο εφησυχασμό του εύκολου κέρδους, της αυθαιρεσίας και των ανέξοδων προτάσεων», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Όπως επεσήμανε, την ώρα που ο ΣΕΒ στρέφεται κατά των αμοιβών των μηχανικών και διατείνεται ότι το κόστος των κατασκευών μπορεί να μειωθεί κατά 3,5 – 4,5% από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, η Εθνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωνει αυξήσεις δομικών υλικών 3,1% μόνο για τον τελευταίο μήνα. «Με τέτοιες πρακτικές συνιστά θράσος να προτείνεις μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, των ουσιαστικών συντελεστών της παραγωγής, ισχυριζόμενος πως έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα ενός κλάδου κατά 15%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Αφορμή στάθηκε η θέση του ΣΕΒ για τις ελάχιστες αμοιβές επαγγελμάτων που αναγνωρίζονται από το ΤΕΕ, τις οποίες έκρινε ως «αδικαιολόγητα υψηλές τιμές για πολλές υπηρεσίες, για τις οποίες μάλιστα η αγορά τους είναι υποχρεωτική κατά το νόμο σε συναλλαγές και πράξεις οικονομικής φύσης». Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης διαμόρφωσης των αμοιβών στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής λειτουργίας της αγοράς.

«Με ποια λογική ισχυρίζονται πως η μείωση κατά 3,5%-4,5% του κόστους ενός έργου, δηλαδή της περικοπής των αμοιβών για τις μελέτες και τις επιβλέψεις, θα επιφέρει αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας κατά 15%;», αντέτεινε το ΤΕΕ και προσθέτει: «Μπορούν να απαντήσουν πως με εκμηδενισμένη οικοδομική δραστηριότητα και με ελάχιστα δημόσια έργα υπό κατασκευή αυξάνονται οι τιμές των δομικών υλικών, τα οποία συνιστούν το 55-60% του κόστους ενός έργου; Μήπως οι αυξήσεις και μόνο των δομικών υλικών είναι ίσες με τις αμοιβές των μηχανικών; Μήπως μπορούν να μας απαντήσουν πως θα απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, με ευθύνη των μηχανικών, χωρίς να υπάρχει Κώδικας Αμοιβών; Θα γίνει αγοραία διαδικασία ο έλεγχος διασφάλισης των νόμων, της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος;».

«Ο ΣΕΒ πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβει τις δικές του ευθύνες και να εγκαταλείψει τον εφησυχασμό του εύκολου κέρδους, της αυθαιρεσίας και των ανέξοδων προτάσεων», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα