ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 13:11
UPD:14:06

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις υπηρεσίες, ενώ και στη βιομηχανία σημειώνεται επιδείνωση.

Μικρή πτώση, στις 67 μονάδες από 67,3 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις υπηρεσίες, ενώ και στη βιομηχανία σημειώνεται επιδείνωση. Στο λιανικό εμπόριο η πτώση είναι ηπιότερη, ενώ στις κατασκευές το κλίμα κινείται σχεδόν στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο της ζήτησης, μετά το ιστορικό χαμηλό του περασμένου μήνα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται ελαφρώς το Νοέμβριο, παρ' όλο που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι καταναλωτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα νέα οικονομικά μέτρα και τη δανειοληπτική κρίση της χώρας, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στέρεες ενδείξεις για σύντομη έξοδο από την κρίση ή έστω περιθώρια τόνωσης του εισοδήματός τους.

Αναλυτικότερα:

- στη βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής περιορίζονται ελαφρά, ενώ μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Αντίθετα, τα αποθέματα αποκλιμακώνονται περαιτέρω.

- στις υπηρεσίες, έντονη πτώση σημειώνεται στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

- στο λιανικό εμπόριο, η ανάκαμψη του κλίματος εκπορεύεται από τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων, αλλά και την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, γεγονός το οποίο υποδηλώνει σημαντική αποκλιμάκωση.

- στις κατασκευές, η μικρή άνοδος των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται από ανάλογη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα, αφήνοντας το συνολικό δείκτη σχεδόν αμετάβλητο.

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, και οι τέσσερις από τους βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν βελτίωση τον Νοέμβριο, μετά τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις του προηγούμενου μήνα. Έτσι, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, οι προβλέψεις για την ανεργία, αλλά σε μικρότερο βαθμό και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, βελτιώνονται.

Περαιτέρω ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ-Ευρωζώνη

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει και το Νοέμβριο σε ανοδική τροχιά, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 105,2 και 105,3 μονάδες, 1,3 και 1,5 μονάδες, αντίστοιχα, υψηλότερα του Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται εν πολλοίς στην έντονη ανάκαμψη του κλίματος στη Γερμανία, ενώ σε επίπεδο τομέων, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στις Υπηρεσίες.

Στη βιομηχανία, το κλίμα επίσης βελτιώνεται και στις δύο ζώνες, ενώ στο λιανικό εμπόριο, ο σχετικός δείκτης ενισχύεται στην ΕΕ, αλλά περιορίζεται οριακά στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, στις κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται και στις δύο ζώνες, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε κυρίως η μεγάλη πτώση του δείκτη στην Ισπανία. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης τον Νοέμβριο βελτιώθηκε περισσότερο στην ΕΕ και ηπιότερα στην Ευρωζώνη.

Το κλίμα βελτιώνεται και πάλι στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ από τα μεγαλύτερα κράτη, εκείνα που καταγράφουν την υψηλότερη άνοδο είναι η Γερμανία (+2,8) και η Ιταλία (+1,4), με το Ηνωμένο Βασίλειο (+0,5) και την Ολλανδία (+0,4) να ακολουθούν.

Στην Ισπανία, την Πολωνία και τη Γαλλία, το οικονομικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο τον Νοέμβριο, ενώ στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται πάνω από τους αντίστοιχους μακροχρόνιους μέσους όρους του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα