Πτωτικές τάσεις στη Wall Street

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 17:18

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι αμερικανικές μετοχές μετά από μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών νέων.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η χθεσινή είδηση ότι βορειοκορεατικό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης- σκάφος μετέφερε 15 πυραύλους Σκουντ, 15 συμβατικές κεφαλές εξαιρετικά μεγάλης ισχύος και 85 κιβώτια με χημικά που προορίζονταν για «κάποιο λιμάνι της Μέσης Ανατολής».

H Υεμένη ωστόσο ανακοίνωσε ότι το φορτίο με τους πυραύλους Σκουντ που κατασχέθηκε προοριζόταν για τις ένοπλες δυνάμεις της και προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία.

Στις 17:02 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε υποχωρήσει στις 8.491 μονάδες μειωμένος κατά 0,97% και ο Nasdaq στις 1.380,9 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 0,71%. Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,88% και βρίσκεται στις 896,48 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις του προέδρου της Intel σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της εν αγοράς ημιαγωγών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα σημειωθεί βελτίωση των συνθηκών στην εν λόγω αγορά, ο πρόεδρος της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών απάντησε ότι αδυνατεί να προβεί σε προβλέψεις. Η μετοχή της Intel υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,65%.

Ανάλογες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Kimberly Clark, η οποία αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για την κερδοφορία και τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πτωτικά κινείται επίσης η μετοχή της εταιρείας αμυντικών συστημάτων Raytheon στον απόηχο της είδησης ότι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας υπέβαλε την παραίτησή του.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια σημερινής δοκιμής πάνω από τον Ειρηνικό, πυραυλική κεφαλή κατασκευασμένη από την παραπάνω εταιρεία για την καταστροφή πυραύλων δεν κατέστη δυνατό να αποχωριστεί από το φορέα της με αποτέλεσμα να υποστεί πλήγμα ένα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό ανάπτυξη αμυντικό σύστημα προστασίας από βαλλιστικούς πυραύλους χωρών όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Τέλος, πτώση 0,56% σημειώνει η μετοχή της Procter & Gamble. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus Magazine, ο αμερικανικός κολοσσός προσφέρει 5,5 δισεκ. δολ. για την εξαγορά του 44% που κατέχει η Allianz στη γερμανική Beiersdorf.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα