Κρίσιμη η ανάπτυξη των υποδομών για την ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε.

Παρέμβαση της υπ. ΠΕΚΑ στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 14:32
UPD:14:46

Η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί στοιχείο μείζονος σημασίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία, τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 με το στόχο του 2050 για μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, καλώντας την Επιτροπή να επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια με υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ.

Στο σημερινό Συμβούλιο οι υπουργοί υιοθέτησαν συμπεράσματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή από οικονομικές επιβαρύνσεις και τις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

H υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενεργειακού διαμεσολαβητή για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών των καταναλωτών με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους, το ενεργειακό τους προφίλ, τις δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την απομονωμένη μικροπαραγωγή ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες) και το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης συμπεράσματα αναφορικά με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με αφορμή την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με το κείμενο δεν αποκλείεται τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τονίζεται ότι ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αναφορικά με τις ευθύνες αποζημιώσεων, αποκατάστασης των ζημιών κλπ. θα δημιουργήσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις, να εφαρμόζουν υψηλά στάνταρντ ασφαλείας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής με τίτλο «Ενέργεια 2020: μια στρατηγική για ανταγωνιστική, αειφόρο και ασφαλή ενέργεια» και «Προτεραιότητες για τις ενεργειακές υποδομές για το 2020 και μετά: Σχέδιο για την Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού δικτύου».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το κείμενο της Επιτροπής για ζήτημα της ασφάλειας των υπεράκτιων γεωτρήσεων αντανακλά τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης της κοινοτικής νομοθεσίας που θα εφαρμόζει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλη την ΕΕ με σκοπό να επιτρέπονται μόνο ασφαλείς και αειφόρες επιχειρησιακές λειτουργίες. Η ενίσχυση της συνεργασίας των παράκτιων κρατών της Μεσογείου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων.

«Η στρατηγική της ΕΕ είναι βελτιωμένη σε σχέση με οτιδήποτε έχει δει το φως στο παρελθόν και οι χώρες που μετέχουν αυτή τη στιγμή στο Κανκούν παρατηρούν με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ», σημείωσε στην παρέμβασή της η κ. Μπιρμπίλη και σχολιάζοντας τη στρατηγική για την Ενέργεια 2020, τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 με το στόχο του 2050 για μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και ζήτησε από την Επιτροπή να επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια με υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για μία στρατηγική η οποία προσπαθεί να συνδυάσει αντιφατικές πολιτικές, από τη μία την προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης και από την άλλη την επέκταση των πυρηνικών και της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Στόχος μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλού άνθρακα

Η υπουργός υποστήριξε τη μετάβαση σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλού άνθρακα, την εφαρμογή ενισχυμένων πολιτικών που θα αποβλέπουν στην εξισορρόπηση της αποδοτικότερης χρήσης των φυσικών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην χρήση πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τις επιφυλάξεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της. «Σε σχέση με τα πυρηνικά», ανέφερε, «θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα θέλαμε να δούμε έναν πιο ισχυρό ρόλο στην πυρηνική ενέργεια. Η ΕΕ οφείλει να συγκεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που υπάρχει συμφωνία. Η πυρηνική ενέργεια είναι εθνικό θέμα και διχάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Βασικά μας εργαλεία θα πρέπει να παραμείνουν οι δεσμευτικοί στόχοι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων και αύξησης του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή εναρμόνιση των υποστηρικτικών μηχανισμών η κ. Μπιρμπίλη τόνισε τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει στην υγιή ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Όπως είπε «θα απαξιώσει σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς τον έλεγχο της πορείας και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Θα αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη, των ελλιπών ενεργειακών υποδομών και την ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας».

Ηλεκτρική διασύνδεση χωρών της Μεσογείου

Αναφερόμενη στο θέμα της διασύνδεσης δικτύων η Υπουργός επεσήμανε την αναγκαιότητα επέκτασης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ σε απομονωμένες περιοχές, όπως η διασύνδεση των μη- διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, αξιοποιώντας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό των νησιών και ενισχύοντας έτσι την προώθηση των ΑΠΕ. Υποστήριξε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των χωρών της Μεσογείου (Μεσογειακός Δακτύλιος) για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ της περιοχής.

Επιπλέον, η υπουργός χαιρέτισε την ισόρροπη αναφορά που γίνεται από την Επιτροπή στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας (ITGI) μαζί με το Nabucco, όσον αφορά το Νότιο Ευρωπαϊκό Διάδρομο για το φυσικό αέριο.

Κλείνοντας, η υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί στοιχείο μείζονος σημασίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε για την επόμενη δεκαετία. Βασική προτεραιότητα για την επίτευξη των στόχων του 20- 20- 20 αποτελεί η προώθηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, «έξυπνα δίκτυα» που αποσκοπούν στη μέγιστη εκμετάλλευση του δυναμικού σε ΑΠΕ, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές που θα προωθούν τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου.

Όπως υπογράμμισε, η δημιουργία των κατάλληλων ενεργειακών υποδομών είναι κρίσιμης σημασίας και επείγουσα. Απαιτεί ευρύτερη θεώρηση των νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, και κινητοποίηση πρόσθετων πόρων από το επόμενο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014- 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα