ΥΠΟΙΚ: Εκπληξη για την προειδοποίηση της S&P

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 14:59
UPD:15:15

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελλάδα υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch) αποτελεί έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως μάλιστα επισημαίνει, η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013.

Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα, σημειώνει το υπουργείο.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε με μείωση της αξιολόγησης «BB+» της Ελλάδας, εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους εις βάρος των ιδιωτών.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τους νέους κανονισμούς, τονίζει στην ανακοίνωσή του, θέτοντας την αξιολόγηση «BB+» σε καθεστώς CreditWatch Negative.

Σημειώνει ακόμη πως η απόφαση για τυχόν υποβάθμιση της χώρας θα ληφθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.

Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία σχετικά με έναν μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος θα συσταθεί για την ευρωζώνη από τα μέσα του 2013.

Στο μηχανισμό αυτό θα είναι δυνατόν να συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας «κατά περίπτωση». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν θα υπάρχουν «αυτόματες λύσεις» και «εξαρχής απαιτήσεις» και ότι η συγκεκριμένη μορφή που θα λάβει η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα