Handelsblatt: Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του χρέους;

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 18:07

«Σταματήστε τον φαύλο κύκλο» είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με θέμα το αδιέξοδο του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, «η κρίση χρεών επιδεινώνεται στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό δεν βοηθούν οι δεήσεις και τα ευχολόγια. Στο τέλος οι πιστωτές θα αναγκαστούν να διαγράψουν μέρος των δανείων τους προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ίσως και την Ισπανία».

Σημειώνεται επίσης ότι «πολλοί επενδυτές, μικρής και μεγάλης εμβέλειας, αποτραβιούνται σιγά-σιγά από την αγορά κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, «εάν τα επιτόκια για τις χώρες αυτές κινούνται ανοδικά επί μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα πρέπει να προχωρήσουν και σε νέες περικοπές. Νέες περικοπές σημαίνει νέα αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών εσόδων και δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους. Δεν μπορεί να αντέξει έτσι καμία χώρα. Η παραίτηση των πιστωτών από μέρος των απαιτήσεών τους θα γίνει αργά ή γρήγορα αναπότρεπτη».

Εν των μεταξύ σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο Ισπανός υφυπουργός Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται αντικειμενικά σε χειρότερη κατάσταση. Για την Ισπανία δεν υπάρχει λόγος να αποταθεί στον μηχανισμό στήριξης. Θα μειώσουμε το έλλειμμα και θα βγούμε από την κρίση. Θα αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος μόνοι μας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στο μηχανισμό στήριξης και την απορριπτική στάση της Ισπανίας ο Ισπανός υφυπουργός επεσήμανε ότι «ο χρόνος και ο τόνος, στον οποίο ειπώθηκαν οι προτάσεις ήταν ακατάλληλοι. Επί της ουσίας είναι όμως σωστό να συζητηθεί και αυτό το ενδεχόμενο».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα