Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ωθηση από το χρηματοοικονομικό κλάδο
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2002 19:12

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επωφελούμενοι από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street κατά τη δεύτερη ώρα των συναλλαγών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους ασφαλειών και ενέργειας, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.974,9 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,27%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.190 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,51% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 2.517,91 μονάδες με κέρδη 1,25%. Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος των συναλλαγών στην αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,08% και έχει φθάσει στις 3.202 μονάδες.

Μεγάλη άνοδο (8,79%) σημείωσε η μετοχή του ελβετικού ασφαλιστικού ομίλου Converium, o οποίος προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι τα κέρδη του στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημαντικά κέρδη (5,4%) αποκόμισε και η μετοχή της γαλλικής ομοειδούς εταιρείας Axa.

Από τον κλάδο των τραπεζών ξεχώρισε η μετοχή της BNP Paribas, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,57%. Μικρότερη άνοδο (0,65%) σημείωσε η μετοχή της Credit Lyonnais στον απόηχο της είδησης ότι η Credit Agricole αύξησε στο 17,4% το μερίδιό της στην πρώτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/11/266836.htm .

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας λόγω και της πτωτικής πορείας ομοειδών αμερικανικών εταιρειών στη Wall Street. Ανησυχίες προκάλεσαν οι επιφυλακτικές εκτιμήσεις του προέδρου της Intel σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της εν αγοράς ημιαγωγών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα σημειωθεί βελτίωση των συνθηκών στην εν λόγω αγορά, ο πρόεδρος της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών απάντησε ότι αδυνατεί να προβεί σε προβλέψεις. Η μετοχή της Intel υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,65%.

Η μετοχική τιμή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics υποχώρησε κατά 1,56%, ενώ στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της Infineon Techonologies καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,56%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, αν και οι απώλειές τους μειώθηκαν προς το τέλος των συναλλαγών. Έντονες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της DaimlerChrysler μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Chrysler ότι η εταιρεία δεν αναμένεται να επιτύχει ούτε φέτος το στόχο της για αύξηση του μεριδίου της στην αμερικανική αγορά στο 14%. Ωστόσο, αυτή την ώρα η μετοχική τιμή της DaimlerChrysler έχει περάσει σε θετικό έδαφος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα