Υποβάθμιση της Ουγγαρίας από τη Moody's

Baa3 έναντι Baa1
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 09:38
UPD:11:41

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας, στο Baa3 έναντι Baa1, εξαιτίας των ανησυχιών κατά την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική της κατάσταση.

Η προοπτική για τη χώρα παραμένει «αρνητική».

«Η σημερινή υποβάθμιση οφείλεται κυρίως στη σταδιακή αλλά σημαντική απώλεια χρηματοοικονομικής δύναμης της ουγγρικής κυβέρνησης, καθώς η στρατηγική της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινά μέτρα παρά σε βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Ντίτμαρ Χόρνουνγκ.

Η ουγγρική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο για την μετάγγιση των εισφορών στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στα ταμεία του κράτους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως ένα τμήμα από τους μισθούς των εργαζομένων που κανονικά θα προοριζόταν σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα θα μεταφέρονται στο κρατικό σύστημα, αποφέροντας στα θησαυροφυλάκιά της κυβέρνησης επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά το 1998 καλούνται να καταβάλουν το 8% του μισθού τους στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και το 1,5% στο δημόσιο ταμείο. Οι εργαζόμενοι πριν το 1998 μπορούν να επιλέξουν αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα εάν το επιθυμούν.

Ωστόσο, το κυβερνητικό πρόγραμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πασχίζει να κλείσει την τρύπα στον προϋπολογισμό, προβλέπει τη μετάγγιση των εισφορών στα υποχρεωτικά ιδιωτικά προγράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον για την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και τα τέλη του 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα