Πιθανή θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας σε δύο έως τρία χρόνια από σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC - TV18, ο κ. Gerard Lyons, ερωτηθείς αν είναι πιθανή κάποια αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρωζώνη μέσα στο 2011, απάντησε: «Δεν θα γίνει το 2011. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι, με τη βοήθεια του ΔΝΤ, έχουν βάλει στην άκρη 750 δισ. ευρώ, που είναι αρκετά για να βοηθήσουν την Ιρλανδία, πιθανόν και την Πορτογαλία και την Ισπανία».
Πρόσθεσε όμως πως «σε κάποια φάση στα επόμενα χρόνια, πιο πιθανό είναι σε 2-3 χρόνια, η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα θελήσουν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους».
Εκτίμησε ακόμη πως το ευρώ θα συνεχίσει να εξασθενεί λόγω του υψηλού χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρωζώνης.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγους του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «θα είμαστε πολύ τυχεροί να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση» σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Παράλληλα, ο κ. Ρόγκοφ ήταν επικριτικός και για τα τεστ αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, τις οποίες χαρακτήρισε «παθητικές», προσθέτοντας ότι τώρα «η αξιοπιστία τους είναι μικρότερη από ποτέ».
Για τις οικονομικές προοπτικές το επόμενο έτος, ο καθηγητής σημείωσε ότι ελπίζει να υπάρξει περαιτέρω θεραπεία της παγκόσμιας οικονομίας.