Πετρέλαιο και φ. αέριο πρωταγωνιστές και την επόμενη 25ετία

Ερευνα της Deloitte
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 11:33

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τις κύριες πηγές ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια, όπως προκύπτει από μελέτη της Deloitte με τίτλο «2011 Oil & Gas Reality Check», που εκδόθηκε από το παγκόσμιο δίκτυο Energy & Resources της εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ότι το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό προκάλεσε μη αναμενόμενη ζημία της τάξεως των 35 δισ. δολαρίων, η υποθαλάσσια άντληση συνεχίζεται, επισημαίνεται στη μελέτη.

Όπως τονίζει η Deloitte, το πετρέλαιο θεωρείται ως ένα παγκόσμιο, ενιαίο μέτρο οικονομικής ανάκαμψης και από τη στιγμή που οι οικονομικοί δείκτες στέλνουν απαισιόδοξα μηνύματα, η τιμή του εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.

«Όσο το πετρέλαιο παραμένει σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάκαμψης, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να δουν πέρα από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις και να εστιάσουν στη δημιουργία βιώσιμων πρακτικών που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάκαμψη», δήλωσε ο Adi Karev, Global Oil & Gas leader της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL).

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις μη συμβατικού αερίου στη Βόρεια Αμερική απαιτούν νέες αγορές. Ειδικά το αέριο που προέρχεται από αργιλικό σχιστόλιθο εξελίσσεται ταχύτατα σε παράγοντα αλλαγής σε ΗΠΑ και Καναδά.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της μελέτης είναι ότι οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να επενδύουν στη Βόρεια Θάλασσα. Αριθμός-ρεκόρ 356 αδειών για έρευνες στη Βόρεια Θάλασσα εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου κύκλου εγκρίσεων, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για μείωση του ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Ασία έχει μεταβληθεί σε «θερμοκήπιο» δραστηριοτήτων του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες της Ασίας έχουν υιοθετήσει επιθετικές τακτικές για την αναζήτηση επιχειρήσεων άντλησης προς εξαγορά.

Συγκεκριμένα, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Κίνας είναι έτοιμη να εκτοξευθεί. Η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την επιμονή της χώρας να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών αερίων, προμηνύει θετικές εξελίξεις για το μέλλον της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Ρωσία εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ασία.

«Όπως αναφέρεται παραπάνω αλλά και αναλυτικά στην πλήρη μελέτη, παρόλη την έντονη δραστηριότητα στον τομέα της εξεύρεσης επαρκών εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η εξάρτηση της οικονομίας και γενικότερα της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα συνεχίσει να υφίσταται, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Συνεπώς, και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις τους και στους τομείς της άντλησης πετρελαίου και αερίου, πέραν των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, γιατί από ότι φαίνεται θα στηρίζουν για καιρό ακόμα την παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Άκης Γεωργόπουλος, Υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα