Γαλλία : 0,6% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 11:06

Mείωση για πέμπτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι μηνών σημείωσε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στον τομέα της ενέργειας και των εξαρτημάτων, όπως των chip για κομπιούτερ.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,6% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο που είχε μειωθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας θα αυξανόταν σε ποσοστό 0,2%.

Η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο από υποχώρηση 0,4% το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν ωθώντας του κατασκευαστές, όπως την Alcatel S.A. και τη Nexans S.A. να περιορίσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους, να αναθεωρήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα και να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στην κερδοφορία.

«Γιατί να επενδύσεις προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή, τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτηση»; διερωτάται ο Chief Executive Officer (CEO) της Nexans της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής καλωδίων στον κόσμο.

Η γαλλική οικονομία πρόσθεσε λιγότερες νέες θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο, απ' ό,τι είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση και με βάση άλλα στοιχεία. Δημιουργήθηκαν 22.100 θέσεις εργασίας έναντι της αρχικής εκτίμησης για δημιουργία 35.700 θέσεων.

Η Gemplus International S.A. η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής «έξυπνων καρτών» στον κόσμο ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα περιορίσει κατά 483 τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία, καθώς αντιμετωπίζει τη μείωση της ζήτησης από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «αισιόδοξη» την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος μετά από ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος, τη χαμηλότερη από την ύφεση του 1993.

Η Γαλλία εν τούτοις δέχεται μία μικρή βοήθεια από τη Γερμανία, τον υπ' αριθμόν ένα εμπορικό της εταίρο. Η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε σε ποσοστό 2,1% τον Οκτώβριο και αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους. Οι πωλήσεις των γαλλικών προϊόντων μειώθηκαν και από την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, προορισμός περίπου του 1/10 των συνολικών της εξαγωγών, όπου ο δείκτης ανεργίας έφθασε το 6% το Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών.

Ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία στην ευρωζώνη ενδέχεται να παρουσιάσει ύφεση το πρώτο τρίμηνο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πιθανό περιορισμό της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περασμένη εβδομάδα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 2,75% και στο χαμηλότερο επίπεδο σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

«Η βιομηχανία της Ευρώπης οδεύει όλο και περισσότερο στο μονοπάτι που οδηγεί και πάλι στην ύφεση και λιγότερο σε έναν δρόμο ανάκαμψης», ανέφερε η Anne Beaudu, οικονομολόγος στην Credit Agricole S.A., συμπληρώνοντας ότι : «Οι βιομηχανίες συνεχίζουν να μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού τους και να περιορίζουν τα αποθέματά τους».

Η Wavecom S.A. κατασκευάστρια ασύρματων τηλεπικοινωνιακών εξαρτημάτων, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το μερίδιό της στην αγορά μάλλον θα μειωθεί κατά τι από τον στόχο του 12% που είχε θέσει, μετά την ακύρωση των παραγγελιών από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τηλεφωνικών συσκευών της Κίνας, TCL International Holdings Ltd.

Μείωση φόρων

Προκειμένου να τονώσει τη γαλλική οικονομία η ηλικίας επτά μηνών κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων επί της μισθοδοσίας, αλλά και τη φορολογία των φυσικών προσώπων φέτος και το επόμενο έτος.

Η μείωση των φόρων ενδέχεται να είναι μια βοήθεια, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές. Οι δαπάνες για την προμήθεια καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1% τον Οκτώβριο μετά από μείωση των φόρων κατά 5% και μείωσης 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Υπάρχουν σημάδια ότι η βιομηχανία, η οποία αποτελεί περίπου το 1/5 του εθνικού πλούτου της Γαλλίας, έχει διανύσει πια τις δύσκολες μέρες της. Μία έρευνα ανάμεσα σε περίπου 2.000 στελέχη επιχειρήσεων που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Insee) έδειξε ότι δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε το Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.A., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ειδών πολυτελείας στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 8% το τελευταίο δίμηνο. Η εταιρεία επανέλαβε την πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των κερδών στο σύνολο της χρήσης.

Eμπιστοσύνη στους καταναλωτές

«Η κατανάλωση παραμένει θετική», ανακοίνωσε η Remy Cointreau S.A. χθες. Η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο κέρδη υψηλότερα κατά 6,7%, μετά την αύξηση της ζήτησης για την σαμπάνια Piper Heidsieck που παράγει, καθώς και για άλλα ποτά.

Η γαλλική οικονομία βασίζεται πολύ στις δαπάνες των καταναλωτών προκειμένου να αποφύγει μία ύφεση τους ερχόμενους μήνες. Με τον αριθμό των αιτήσεων για εργασία να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών τον Οκτώβριο, μερίδα οικονομικών αναλυτών αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη.

Σημειώνεται, ότι, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της μείωσης της φορολογίας με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποχρεώνει τα 12 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να κρατήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ, περιμένει ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα διευρυνθεί στο 2,9% το επόμενο έτος.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα