Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη η ΕΚΤ

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 12:16

ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικαλούμενη την έντονη αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο κατά την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στη μηνιαία οικονομική έκθεση της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,6% και 1,0%, ενώ τον Ιούνιο προέβλεπε μεγέθυνση κατά 0,9% έως 1,5%. Για το 2003 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,1% έως 2,1% έναντι 2,1% με 3,1% που ανέμενε πριν από έξι μήνες.

«Οι κίνδυνοι πτωτικής τάσης σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν εκλείψει», αναφέρει η ΕΚΤ στο οικονομικό τεύχος Δεκεμβρίου επαναλαμβάνοντας στην ουσία πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της, Βιμ Ντούιζενμπεργκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/04/264903.htm .

Επισημαίνει παράλληλα ότι το ενδεχόμενο νέου πολέμου στον Κόλπο, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου υπονομεύοντας την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη.

Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα επαναλαμβάνει ότι η εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης συντελεί στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κυμανθεί φέτος μεταξύ 2,1% και 2,3%. Κατά το επόμενο έτος, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% με 2,3% και το 2004, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, θα υποχωρήσει στο 1% με 2,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα