ΕΤΕ: Ενίσχυση ρευστότητας - περικοπή κόστους

Οι προτεραιότητες για το 2011
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 14:39
UPD:16:38

Προτεραιότητα στην ενίσχυση της ρευστότητας και την περικοπή του κόστους θα δώσει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το 2011.

Όπως σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος Απόστολος Ταμβακάκης, «η εξασφάλιση υψηλής ρευστότητας, η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης και η περαιτέρω περικοπή του κόστους αποτελούν τους βασικές προκλήσεις του 2011».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις της Εθνικής που αφορούν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και την πώληση ποσοστού της στην Finansbank, τόνισε ότι θα δημιουργήσουν μια ομπρέλα ρευστότητας στην τράπεζα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ανέφερε τέλος πως η τράπεζα διαθέτει τίτλους 9 δισ. ευρώ προκειμένου να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, τόσο ο κ. Ταμβακάκης όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασίλης Ράπανος σε ομιλίες τους κατά τον απολογισμό των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2010 εκτίμησαν πως το 2011 θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία μας και για τις τράπεζες.

Μάλιστα ο κ. Ταμβακάκης προέβλεψε αύξηση των επισφαλειών από καθυστερούμενα δάνεια στις τράπεζες το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζοντας όμως παράλληλα ανοησίες τη φημολογία για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι η πρόοδος που έχει γίνει έως τώρα στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του μνημονίου είναι αξιοσημείωτη αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Οπως είπε, η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι εκείνη της μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Η άλλη μεγάλη πρόκληση αφορά στο μετασχηματισμό των δομών και θεσμών της ελληνικής οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συνθήκη που είναι απαραίτητη για να μπει η χώρα σε μια διατηρήσιμη τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ταμβακάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα προς τη χώρα μας τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι δεν απαιτείται επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα