Aνένδοτη η Γερμανία

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 15:12
UPD:18:42

Αντίθετο παραμένει το Βερολίνο στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, με τη Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικά και θα έστελναν λάθος μήνυμα σε αγορές και κυβερνήσεις.

Τα ευρωομόλογα θα δημιουργούσαν λάθος κίνητρα για τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης και η σχετική συζήτηση δεν βοηθάει να λυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «σκέφτεται κάπως απλοϊκά» σε αυτό το ζήτημα, η η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να «συγκεντρωθούν με ηρεμία» για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία πιστεύει πως υπάρχουν νομικά και οικονομικά εμπόδια στην έκδοση κοινών κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, και θα απαιτούσε επιπλέον αλλαγές στην υφιστάμενη συνθήκη της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μεταβάλλει την άποψή της σε αυτό το θέμα στις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, επανέλαβε την αφοσίωση του Βερολίνου στο ενιαίο νόμισμα.

Η στάση της Γερμανίας ως προς το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε., με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να χαρακτηρίζει αντι-ευρωπαϊκή τη συμπεριφορά της.

Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα του κοινού ευρωομολόγου χωρίς να την έχει εξετάσει λεπτομερώς, τονίζει ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στην άρνηση του Βερολίνου στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου, που θα εγγυάται μέρος ή ολόκληρο το δημόσιο χρέος κρατών-μελών.

«Η πρόταση απορρίπτεται χωρίς πρώτα να έχει μελετηθεί», αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Πέμπτης. «Η σκέψη της Γερμανίας πάνω στο θέμα αυτό είναι κάπως απλοϊκή» σημειώνει, ενώ κατηγορεί το Βερολίνο για «αντι-ευρωπαϊκή στάση» απέναντι στα ευρωπαϊκά θέματα.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στους Financial Times, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχαν προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από τις δηλώσεις τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, προκύπτει σαφέστατα ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εισαγωγή των ευρωομολόγων.

Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, διότι θα έστελνε λάθος μήνυμα σε πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες θα χαλάρωναν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ανεπισήμως, όμως, αυτό που λένε είναι ότι μια ενδεχόμενη κοινή έκδοση ευρωομολόγων θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την ίδια τη Γερμανία.

Αυτός που το είπε ευθέως ήταν ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Ζόζεφ Πρελ, ο οποίος τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου. Το επιχείρημα που πρόβαλε είναι ότι η χώρα του καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να διατηρεί σε υγιή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά της, και δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της στην έκδοση ευρωομολόγου.

Αντιπαράθεση στη Γερμανία με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε

Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενης ενίσχυσης των εξουσιών της ΕΕ στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής προκάλεσαν αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι η έκδοση ευρωομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ωστόσο δεν απέκλεισε την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής από το Βερολίνο στην ΕΕ, αν δινόταν χρόνος μερικών μηνών στην κυβέρνησή του να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι επισημάνσεις του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν τις αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Είμαι κατά της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, καθώς κάποιες χώρες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν σκληρότερη πολιτική λιτότητας από κάποιες άλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων για δημοσιονομικά θέματα Όττο Φρίκε. «Εάν το κοινοβούλιό μας εκχωρήσει την αρμοδιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, αυτό θα ήταν αντίθετο προς το Σύνταγμα της χώρας μας.»

Ο ίδιος απέρριψε επίσης την πρόταση για την έκδοση κοινού ομολόγου για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «εάν ανακατέψουμε τις χρηματοοικονομικές ροές στην Ευρώπη δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να επιστρέψουν οι υπερχρεωμένες χώρες στο δρόμο της αρετής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουξ. «Εάν υιοθετήσουμε το ευρωομόλογο καθιστούμε εαυτούς συνυπεύθυνους για τις χώρες που δημιουργούν χρέη. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τη Γερμανία, που θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα