Γ. Μανιάτης: H γραφειοκρατία καθυστερεί το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον»

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 17:16

Στην απίστευτη, όπως την χαρακτήρισε, ελληνική γραφειοκρατία οφείλεται σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η καθυστέρηση της προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον».

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, ο κ. Μανιάτης ανέφερε «τα κονδύλια είναι διασφαλισμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί, υπάρχουν δικαιούχοι, η αγορά το θέλει, ο κανονισμός του προγράμματος είναι έτοιμος αλλά η απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία καθυστερεί».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Οι τράπεζες που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί (είναι η Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha) και το μόνο που απομένει είναι να υπογράψουν οι νομικές τους υπηρεσίες.

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τους δικαιούχους να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (υπολογίζεται ότι μπορούν να ενταχθούν περί το 1,2 εκατ. καταναλωτές και οι αιτήσεις μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 70.000).

Επεσήμανε ακόμη ότι τα δημόσια κτήρια είναι τα πιο ενεργοβόρα στη χώρα καθώς το κονδύλι για θέρμανση και ψύξη των δημοσίων κτιρίων ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης του ΣΕΒ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι από μία ολοκληρωμένη στρατηγική θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων και ηλιοπροστασίας των υφιστάμενων κτηρίων στη χώρα μας, (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Α. Παπαδόπουλος) μπορούν να εξοικονομηθούν ετησίως πάνω από 10 εκατομμύρια μεγαβατώρες και αντίστοιχα πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ που σήμερα κυριολεκτικά «εξαερώνονται», με μορφή αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα επίσης με τα συμπεράσματα η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια δε συνδέεται μόνο με την κατασκευή τους, αλλά εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την καθημερινή λειτουργία καθ΄ όλη τη διάρκεια ζωής τους (lifecycle). Υπολογίζεται ότι το 80% της ενέργειας που καταναλώνουν τα κτίρια αφορά την λειτουργία τους και μόνο το 20% την κατασκευή τους.

Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 χωρίς θερμομόνωση, απαιτώντας έτσι δυσανάλογα μεγάλα ποσά ενέργειας για θέρμανση.

Παράλληλα, η μεγάλη διείσδυση του κλιματισμού στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει αυξήσει δραματικά την κατανάλωση ενέργειας, η οποία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Τέλος, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο και τα νέα φιλόδοξα προγράμματα, όπως το «Χτίζοντας το μέλλον», αποτελούν μία πολύ μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα