Wall Street - Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 16:09
UPD:16:12

ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τον περασμένο μήνα οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 0,4% έναντι ανόδου κατά 0,1% -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη ζήτηση που παρατηρήθηκε για έπιπλα, τρόφιμα και ηλεκτρικά είδη. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 0,5%.

Επιπλέον, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ μειώθηκε στα 127 δισ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο.

Αντιθέτως, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, καθώς οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας οι εν λόγω αιτήσεις έφθασαν τις 441.000 σημειώνοντας αύξηση κατά 83.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 358.000, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, οι επενδυτές δείχνουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων, ενώ η μεγάλη άνοδος των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας έχει περιορισμένο αντίκτυπο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων θα επικρατήσουν ανοδικές τάσεις, όπως άλλωστε υποδεικνύεται και από την πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η είδηση ότι η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του εκδοτικού ομίλου ΜcClatchy στην επόμενη χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8.589,14 μονάδες οριακά ενισχυμένος κατά 0,17% και ο Nasdaq στις 1.396,59 μονάδες με κέρδη 0,42%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα