Δύσκολα μεν όχι τόσο άσχημα όμως, εκτιμά ότι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα και την ευρύτερα γνωστή ως «περιφερειακή» Ευρώπη, η Credit Suisse, σε έκθεσή της για τη διεθνή επενδυτική στρατηγική.
Όπως λέει χαρακτηριστικά με το σημερινό κόστος δανεισμού, το οποίο έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της περιφέρειας κρίνεται μη διατηρήσιμη. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου οι τόκοι τους οποίους καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ανέρχονται στο 15,1% του ΑΕΠ, την ώρα που η μακροπρόθεσμη τάση του ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση (σε θεωρητικό καθαρά επίπεδο) της τάξης του 4,5%.
Επιπλέον, με το χρέος να προβλέπεται στο 130,2% του ΑΕΠ φέτος, ο οίκος δεν βλέπει πώς η Ελλάδα (αλλά και η Ιρλανδία) μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση. Παρόλα αυτά, δεν περιμένουμε μια γενικευμένη κρατική χρεοκοπία. Για το 2014 σημειώνει ακόμη πως το χρέος θα διαμορφωθεί στο 139,4% του ΑΕΠ με τις υποχρεώσεις επιτοκίου να φτάνουν το 16,2% του ΑΕΠ.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Credit Suisse χαρακτηρίζει τις πιθανότητες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αγορές, ως υπερβολικές. Συγκεκριμένα, οι αγορές δείχνουν να δίνουν πιθανότητα 56% στη χρεοκοπία της Ελλάδα, με τον οίκο να σημειώνει μάλιστα ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε της χρεοκοπίας της Lehman (το Σεπτέμβριο του 2008), τα CDS 5ετίας της τράπεζας κυμαίνονταν γύρω στις 600 μονάδες βάσης, την ώρα που τα αντίστοιχα ελληνικά σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 900 και 1.000 μονάδων βάσης.
Ο Στρος Καν
Ως ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποιώντας ότι δεν έχουν παρέλθει οι αρνητικές συνέπειες από τη χρηματοοικονομική κρίση.
«Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει ανησυχητική και το μέλλον είναι περισσότερο αβέβαιο από ποτέ», δήλωσε χθες ο κ. Στρος-Καν, σε ομιλία του στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική και ιρλανδική κρίση αντικατοπτρίζουν την ανάγκη λήψης πιο αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την αισιοδοξία του επικεφαλής του ΔΝΤ για την επιμήκυνση της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφαν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Στρος Καν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της προθεσμίας αποπληρωμής, είπε ότι «αυτή είναι η αισιοδοξία του κ. Στρος Καν».