ΝΔ: Ερώτηση στη Βουλή για την προοπτική νέου δανείου από ΔΝΤ

Π.Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει διαπραγμάτευση για νέο πακέτο 62 δισ. ευρώ και με ποιους όρους;
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 15:01
UPD:15:09

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας ενημέρωση για το αν συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, η πιθανότητα χορήγησης ενός νέου δανείου από τον Οργανισμό, κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Π. Τόμσεν, σε πρόσφατη Συνέντευξη στους "Los Angeles Times" (27 Νοεμβρίου 2010), αναφέρθηκε στην πιθανότητα χορήγησης ενός νέου δανείου από την πλευρά του Ταμείου ("we can provide a new loan to roll over").

O αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του ο γ.δ. του Οργανισμού, Ντομινίκ Στρος Καν, δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση του κ. Σταϊκούρα ("εξετάζει ο Οργανισμός την περίπτωση χορήγησης προς τη χώρα μας ενός νέου δανείου") κατά την πρόσφατη ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 7 Δεκεμβρίου από τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Όμως, τονίζει ο τομεάρχης της ΝΔ, «τα δημοσιεύματα, οι αναφορές και οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι συζητήθηκε με την κυβέρνηση και το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ η προοπτική μιας νέας δανειοδότησης από το Ταμείο, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε με τη συμμετοχή χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και γι αυτό κατέθεσε τη σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, επικαλέστηκε πληροφορίες που όπως είπε, αποδίδονται σε πηγές του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται πακέτο ύψους 50 έως 62 δισ. ευρώ, για μετά τη λήξη του πακέτου των 110 δισ. ευρώ.

«Δεν έχουμε καμία υπεύθυνη πληροφόρηση ... Υπάρχει κάτι τέτοιο; Έχουν γίνει συνομιλίες για ένα δεύτερο πακέτο δανείων; Από 50 έως 62 δισ. ευρώ; Και αν υπάρχει κάτι τέτοιο, συζητούνται προϋποθέσεις; Δεν προβλέπεται ότι η Ελλάδα μετά τη λήξη αυτής της δανειακής σύμβασης θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Ρωτάω, καταρχήν, να μας πει η κυβέρνηση αν υπάρχει τέτοιου είδους διαπραγμάτευση, αν γίνονται τέτοιου είδους συνομιλίες και αν γίνονται, με ποιους όρους;».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα