Β. Ράπανος: Αναγκαία η ριζική αλλαγή δημοσιονομικών θεσμών και κανόνων

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 18:30

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής των δημοσιονομικών θεσμών και κανόνων ως προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε βήματα στην κατεύθυνση αυτή, αναφέροντας το νέο καθεστώς απονομής της φορολογικής δικαιοσύνης, πρόσθεσε όμως πως χρειάζονται κι άλλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να υπάρξει νέα οργάνωση των Εφοριών και να εκλογικευθούν οι ποινές.

Όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ο Πρόεδρος της ΕΤΕ είπε ότι η αξιολόγησή τους δεν πρέπει να γίνεται μόνο όσον αφορά τη νομιμότητα αλλά και ως προς την αποδοτικότητά τους.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το νόμο για τη δημοσιονομική εξυγίανση και επισήμανε ότι η βοήθεια του ΔΝΤ στην κατεύθυνση αυτή θα είναι χρήσιμη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ο κανόνας για μηδενικό έλλειμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ράπανος ανέφερε ακόμη ότι η πρόοδος στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή που έχει γίνει έως τώρα είναι σημαντική και δεν πρέπει να την υποτιμούμε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ράπανος επανέλαβε ότι η κεφαλαιακή κατάστασή τους είναι πολύ καλή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα