Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 05:48
UPD:06:24

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές και το ευρώ διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από τις εκθέσεις στις ΗΠΑ για το εμπόριο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυξομειώσεις σημείωσε το πετρέλαιο πριν από την αυριανή σύσκεψη του ΟΠΕΚ.

Πέντε μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε τρεις που σημείωναν άνοδο μεταξύ των μετοχών του MSCI Asia Pacific Index, ο οποίος σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις 133,31 μονάδες στις 11:15 π.μ. στο Τόκιο. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,4%, μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών. Στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες λιγότερες του 0,1%. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,3235 ανά δολάριο από 1,3239 δολ. χθες, όταν άγγιξε το 1,3165, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 88,46 δολ. το βαρέλι.

Σήμερα στο Πεκίνο οι Κινέζοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της πολιτικής του 2011 κατά την ετήσια σύσκεψη της Central Economic Work Conference, ενώ αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ο οποίος επιταχύνθηκε στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου. Αυτήν την εβδομάδα ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές παγκοσμίως εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ αποκτά δυναμική, και ο δείκτης της εμπιστοσύνης καταναλωτών είναι πιθανόν να δείξει σήμερα βελτίωση.

Ο ΜSCI World Index σημείωσε άνοδο 0,4% αυτήν την εβδομάδα ωθώντας τα κέρδη του στο 7,2% ετησίως. Ο MSCI Asian Index έχει κάνει ράλι 11% φέτος, ενώ ο Nikkei 225 έχει υποχωρήσει 2,9%. Τις απώλειες μεταξύ των ιαπωνικών μετοχών οδήγησαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με τις μετοχές της Honda Motor Co., να υποχωρούν 1,3% και της Sony Corp. να σημειώνουν απώλειες 1,2%.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index αμφιταλαντεύθηκε οδεύοντας να κλείσει πέμπτη εβδομάδα απωλειών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε κατά 5,1% τον Νοέμβριο, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στην Economic Information Daily, έναντι αύξησης 4,4% τον προηγούμενο μήνα. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας θα ανακοινώσει νωρίτερα κατά δύο ημέρες τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων στις 11 Δεκεμβρίου.

Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, ανατιμήθηκε σήμερα κατά 0,1% φθάνοντας στα 6,6486 ανά δολάριο. Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας ισχυροποιήθηκε 0,2% στα 3,1370 ανά δολάριο.

Το ευρώ όδευε να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες έναντι των 10 από τα 16 κυριότερα νομίσματα. Διαμορφώθηκε στα 110,80 γιέν από 110,87, μετά από τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,5%, αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τη Fitch στο ΒΒΒ+ από Α+ επικαλούμενη το διογκωμένο κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και ο Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεζ Ορντόνεζ, μέλος της τράπεζας θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

Ο Dollar Index, που μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση καθώς όδευε να κλείσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο 0,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ιαπωνικά ομόλογα ωθώντας χαμηλότερα τις δεκαετείς αποδόσεις από τα υψηλότερα επίπεδα σε έξι μήνες, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι βιομηχανίες έγιναν πιο απαισιόδοξες.

Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 1,240% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η εμπιστοσύνη των μεγάλων βιομηχανιών με κεφάλαια πλέον του 1 δισ. γιέν (11.9 εκατ. δολ.) διαμορφώθηκε στο μείον 8 αυτό το τρίμηνο από το 13,3 πριν από τρεις μήνες.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 88 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη πριν από την αυριανή σύσκεψη του ΟΠΕΚ κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί απόφαση για διατήρηση των ποσοστώσεων παραγωγής. Χθες τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο 0,1% και νωρίτερα κέρδιζαν έως 1,1%.

Οι τιμές στα 100 δολ. το βαρέλι ίσως καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα θεμελιώδη στοιχεία στην αγορά και ίσως ωθήσουν τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι, πριν από τη σύσκεψη στο Κίτο του Εκουαδόρ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα