Λ.Κατσέλη: Αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 11:14
UPD:13:12

Πρώτος στόχος, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ως πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα, και απέρριψε την κριτική ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις

Την άποψη ότι με τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, ενισχύεται η συλλογική διαπραγμάτευση και δίνονται κίνητρα για νέες μορφές επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και σωματειακών εκπροσωπήσεων, υποστήριξε σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Κανείς, είπε, δεν είναι χαρούμενος όταν υπάρχει μία κρίση στον τόπο, όταν η ανεργία αυξάνεται και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Πρώτος στόχος, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ως πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα, και απέρριψε την κριτική ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις

Εισάγουμε στο εργατικό μας δίκαιο μία νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση, δεν αποδυναμώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν γίνεται συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τη φημολογία που προηγήθηκε, απεφεύχθη η πλήρης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ζητάμε, εξήγησε η κ. Κατσέλη, από τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν λύση, να την κοινοποιήσουν στο ΣΕΠΕ και να συνάψουν μία συμφωνία συλλογική. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, συμπλήρωσε, ισχύει η κλαδική σύμβαση και τα μέρη έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη διαιτησία.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας μίλησε για καινούριο εργαλείο και κίνητρα για τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε επίπεδο επιχείρησης, καθώς και για μεγαλύτερη ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.

Η υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο μείωσης μισθών κάτω από το «πάτωμα» των 740 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, επισημαίνοντας: «Καταστρατηγήσεις πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν, δυστυχώς είναι μία κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε, αλλά υπάρχουν κυρώσεις. Η ρύθμιση όμως που κάνουμε είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Απαντώντας τέλος, σε σχετική ερώτηση, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε πως απομένουν μικρές τεχνικές λεπτομέρειες στο νομοσχέδιο και δεν αλλάζει η βασική κατεύθυνση. Το νομοθέτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη.

Η κ. Κατσέλη προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και δεν τα καταφέρνει καθώς η μάχη είχε κριθεί εδώ και έξι μήνες, σχολίασε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ.Βρούτσης.

Το μήνυμα ήταν και είναι μειώστε τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και οι ρυθμίσεις θα γονατίσουν όσους εργάζονται σε αυτόν, εκτίμησε και παράληλα εξέφρασε ενστάσεις για το διαδικαστικό (διαδικασία του κατεπείγοντος) κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα πράγματα για τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς.

Σε δήλωσή του για το νομοσχέδιο, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ επισημαίνει πως η μάχη που προσπαθούσε να μας πείσει η κυβέρνηση ότι έδινε για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, είχε τελειώσει πριν ακόμη ξεκινήσει, εδώ και έξι μήνες, υποστηρίζοντας πως η ρητορική της υπουργού Εργασίας για επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου, εξυπηρέτησε πρόσκαιρους επικοινωνιακούς σκοπούς. «Δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από την τρόικα και αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη, όχι μόνο την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

«Ό,τι γνωρίζαμε, μέχρι σήμερα, για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, τις Κλαδικές Συμβάσεις και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανήκουν πια στο παρελθόν», παρατήρησε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσυπέγραψε ρυθμίσεις που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικότητες και τις αναγκαιότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας, καθώς ενοχοποιεί τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, που διαχρονικά είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων και νομοθετεί για τη μείωσή τους, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίπτωση του εργασιακού κόστους στην ανταγωνιστικότητα είναι περιορισμένη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις (που εισάγονται με το σχέδιο νόμου), υπερισχύουν όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς κριτήρια, χωρίς περιορισμούς. «Δημιουργούν νησίδες χαμηλού εργασιακού κόστους, με επιχειρήσεις που αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων που δεν μπορούν να πετύχουν "φθηνές" Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις». «Αυτό», τονίζει, «σημαίνει στρέβλωση και υπονόμευση του υγιούς ανταγωνισμού» και μετά τις εξελίξεις αυτές οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ωθούνται σε μια πρωτοφανή ισοπέδωση προς τον κατώτατο μισθό, οι εργαζόμενοι χάνουν εισόδημα, μειώνεται η ζήτηση στην αγορά, τροφοδοτείται η ύφεση και αυξάνονται οι Δείκτες της Φτώχειας, ενώ περιορίζονται τα κίνητρα για αποδοτική και παραγωγική εργασία.

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, σημειώνει πως οι ρυθμίσεις αυτές αδυνατίζουν και μακροπρόθεσμα οδηγούν σε ουσιαστική κατάργηση τις κλαδικές συμβάσεις.

«Δυστυχώς δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. «Είμαστε αντίπαλοι, είμαστε απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Η κοινωνία τεμαχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Tην αντίθεσή της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την υπουργό Πιαδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη. «Το δίλημμα που έχει τεθεί για περικοπές ή απολύσεις θα έπρεπε να είχε τεθεί απο καιρό διαφορετικά: Στήριξη των επιχειρήσεων ή απολύσεις. Και η στήριξη θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μείωση της φορολογίας, σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα