Τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη ευρωομολόγων κάποια στιγμή στο μέλλον εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποτελούν, και μια μέρα θα αποτελούν, όργανο για την εξουδετέρωση παράλογων κινήσεων στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες κατευθύνονται ενάντια στα κράτη μέλη μεμονωμένα και στην ευρωζώνη ως σύνολο», δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική τηλεόραση ZDF.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς υποστηρίζει πάντως ότι, στη συγκεκριμένη φάση, μια επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ήταν προτιμότερη από την έκδοση ευρωομολόγων.
«Διαθέτουμε ήδη ένα ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και γιατί να μην επιτρέψουμε σε αυτό το υπάρχον ταμείο να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων του», επεσήμανε ο Μερς, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να προχωρούν σταδιακά οι μεταρρυθμίσεις. «Ενδεχομένως να είναι πιο ευοίωνο να ξεκινήσουμε με τις υπάρχουσες από το να τρέξουμε σε νέες (πρωτοβουλίες)», τόνισε.
Όσον αφορά στην έκδοση ευρωομολόγου, σημείωσε: «Πιστεύω ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο. Μερικές φορές δεν βοηθάει αν κάνεις το τρίτο βήμα πριν κάνεις το πρώτο».
Πέραν της Γερμανίας, την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι για την έκδοση ευρωομολόγου έχουν ήδη απορρίψει η Γαλλία και η Αυστρία.
Η γερμανική άρνηση φαίνεται να έχει αποθαρρύνει τις άλλες χώρες, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δημόσια την έχουν υποστηρίξει μόνο η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Ακόμη και η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, της οποίας η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και δανείζεται με ψηλό επιτόκιο, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα θερμή απέναντι στην πρόταση.
Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί
Εν μέσω της έντονης αυτής συζήτησης στους κόλπους της ΕΕ για το ευρωομόλογο, συναντώνται σήμερα στο Φράιμπουργκ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ετοιμάσουν τις κοινές γαλλο-γερμανικές θέσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου.
Αξιωματούχοι στο Βερολίνο έσπευσαν πάντως να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης στο Φράιμπουργκ, μία πόλη 220.000 κατοίκων κοντά στα γαλλικά σύνορα.
«Δεν είναι κακό πράγμα να φθάνουν σε μία συμφωνία η Γαλλία με τη Γερμανία, αλλά μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν συμφωνίες την Παρασκευή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Σάιμπερτ, προσθέτοντας ότι το ευρώ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα συμφωνήσουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα», πρόσθεσε.