ΗΠΑ: Το πετρέλαιο θα στερέψει πριν υιοθετήσουμε τις ΑΠΕ;

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 10:37
UPD:11:29

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές για την ενεργειακή μας επάρκεια στο μέλλον.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές για την ενεργειακή μας επάρκεια στο μέλλον. Σύμφωνα με δύο ερευνήτριες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Ντέιβις), με τα σημερινά δεδομένα, τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν έναν αιώνα πριν υιοθετηθούν ευρέως οι νέες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Νατάλια Μαλίσκινα και η Ντεμπ Νίμαϊερ μελέτησαν τις τιμές των μετοχών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου και των ΑΠΕ σε μια προσπάθεια να προβλέψουν πότε θα «πιάσουν» οι νέες τεχνολογίες. Κατά τη Μαλίσκινα, η τιμή των μετοχών μιας επιχείρησης νέων τεχνολογιών αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την πορεία του αντικειμένου της και καθώς διακυβεύονται μεγάλα ποσά, οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στη συλλογή και στη μελέτη όλων των σχετικών δεδομένων, π.χ. την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας ή το κυβερνητικό πλαίσιο για την εφαρμογή της μεταξύ άλλων.

«Οι καλύτεροι επενδυτές, οι προβλέψεις των οποίων είναι πιο ακριβείς, συνήθως γίνονται πλουσιότεροι και συνεπώς επηρεάζουν τις τιμές των αγορών περισσότερο από τους επενδυτές που κάνουν λανθασμένες προβλέψεις», λέει η ερευνήτρια. Κατά τον ίδιο τρόπο εξάλλου έχουν προβλεφθεί με επιτυχία τα αποτελέσματα αθλητικών αγώνων ή ακόμη και το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του 2006 στις ΗΠΑ.

Μελετώντας λοιπόν τις μετοχές εταιριών των δύο κλάδων και εκτιμώντας το ρυθμό αλλαγής των μελλοντικών επενδύσεων, διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές προβλέπουν αντικατάσταση των καυσίμων που βασίζονται στο πετρέλαιο με ΑΠΕ σε... 131 χρόνια. Να σημειωθεί ότι κατά τους υπολογισμούς των δύο ερευνητριών, το πετρέλαιο θα εξαντληθεί το 2041, εάν η κατανάλωση συνεχίσει να αυξάνεται κατά 1,3% το χρόνο και με δεδομένο ότι τα αποθέματα παγκοσμίως ανέρχονται σε 1.332 τρισεκατομμύρια βαρέλια. Οι εκτιμήσεις και οι θεωρίες για το θέμα αυτό βεβαίως ποικίλουν.

«Οι επενδυτές διοχετεύουν περισσότερα χρήματα στους πετρελαϊκούς ομίλους παρά στις επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας», λέει η Μαλίσκινα. «Συνεπώς πιστεύουν ότι στο άμεσο μέλλον ο πετρελαϊκός κλάδος θα πάει καλύτερα και θα καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ενέργειας σε σχέση με τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ».

Παρά την πρόβλεψή τους ότι οι πετρελαιοπηγές ίσως στερέψουν προτού το αργό αντικατασταθεί με βιώσιμες εναλλακτικές, οι δύο ερευνήτριες θεωρούν πως καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται, η συμπεριφορά του κόσμου - και κατ' επέκταση των αγορών- απέναντι στις ΑΠΕ θα αλλάξει, υπαγορεύοντας ταχύτερη υιοθέτηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα