Μπόνους στις επιχειρήσεις που επιλέγουν τις φοροαπαλλαγές

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 14:19
UPD:15:51

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, δήλωσε ο υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης.

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού νόμου που θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.

Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους επιχειρηματίες προκειμένου να ιεραρχήσουν τη σειρά των προκηρύξεων για τα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ο υπουργός θα ανακοινώσει και τον προϋπολογισμό του επενδυτικού για το 2011.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας

Με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται θα επιτευχθεί fast track εγκρίσεων, καθώς από τα τρία χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης, θα κατέβει στους έξι μήνες. Όπως αναφέρθηκε, έχουν εγκριθεί από τον παλαιό αναπτυξιακό κονδύλια ενός δισ ευρώ εκ των οποίων το 90% αφορά 2000 επιχειρηματικά σχέδια για φωτοβολταικά (μέχρι 100 κιλοβάτ). Σημειώθηκε επίσης ότι οι εγκρίσεις πέρυσι ήταν 628 εκατ ευρώ.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο στο υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθούν τα σχέδια νόμου που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων και ΒΕΠΕ και για τα τεχνικά επαγγέλματα και για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι υπογράφεται εντός των ημερών μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 400 εκατ ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται μόχλευση κεφαλαίων μέσα στο 2011, ύψους 25 δισ. ευρώ. Επισημάνθηκε ακόμη ότι βασική παράμετρος για τηνμόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων είναι και η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει στην προσπάθεια μόχλευσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με βάση το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς που εξαντλούνται στις καλές προθέσεις» και σημείωσε ότι με το νέο επενδυτικό δεν φωτογραφίζονται πλέον κλάδοι και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συμβολή του επενδυτικού στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν σε ένα με δύο χρόνια. Σημειώνεται σε ότι αφορά στις φοροαπαλλαγές ότι αφορούν φοροαπαλλαγές προ φόρων. Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει και η προκήρυξη για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων.

Γενικευμένη μείωση των φορολογικών βαρών ζητεί το ΕΒΕΑ

Στη σωστή κατεύθυνση εκτιμά ότι κινείται η μείωση των φορολογικών βαρών μέσω του επενδυτικού νόμου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξειδίκευση των ρυθμίσεων του νέου επενδυτικού νόμου, από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι κάθε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη, μόνο θετικά μπορεί να κριθεί, ιδίως, όπως είπε, όταν αυτή κινείται προς την σωστή κατεύθυνση της μείωσης των υπερβολικών φορολογικών βαρών ακόμη και μέσω φοροαπαλλαγών, όπως αυτή του νέου επενδυτικού νόμου.

«Επειδή, όμως, τα θετικά αποτελέσματα του νέου νόμου απαιτούν χρόνο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική άμεσα και υπερβαίνοντας τις εμμονές της και τις λανθασμένες συμβουλές των δανειστών μας, να προβεί σε γενικευμένη μείωση των φορολογικών βαρών και στην προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, που θα κρατήσουν εν ζωή τις επιχειρήσεις και θα ανακόψουν το τσουνάμι των λουκέτων και των απολύσεων».

Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου επενδυτικού, σημείωσε τέλος ο κ. Μίχαλος, μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα